Gigtramt. En læser har fået konstateret slidgigt i stortåen, der har bevirket, at personen nu ikke længere kan løbe.
Foto: Martin Lehmann

Gigtramt. En læser har fået konstateret slidgigt i stortåen, der har bevirket, at personen nu ikke længere kan løbe.

Klarlunds brevkasse

Klarlunds Brevkasse: Slidgigt har sat en stopper for løbetræningen

En læser søger råd til at komme af med slidgigt i storetåen

Klarlunds brevkasse

Frustreret løber:

Jeg er 44 år, 180 cm høj, almindelig slank af bygning og i o.k. form.

Jeg har altid elsket at gå lange ture, men først for cirka tre år siden kom jeg i gang med at løbe – indtil da trænede jeg primært BodyStep et par gange om ugen. Jeg trængte til forandring og havde brug for en lidt mere fleksibel træningsform og fik endelig taget hul på at løbe.

LÆS ARTIKEL

Men tiltagende smerter i min højre storetå, i grundleddet ved foden, satte en stopper for løbetræningen. En ortopæd konstaterede for godt et år siden, at der var tale om slidgigt i storetåen, hvor der også er begyndende stivhed i leddet. Så ikke flere løbeture, de lange gåture bliver færre, og de høje sko er stuvet væk. Æv!

Jeg har nu læst flere steder, at træning anbefales som behandling af slidgigt, men er i tvivl om, om det kun gælder slidgigt i for eksempel knæ. Jeg har god erfaring med at lindre smerterne med massage af det ramte led og tænker, at det vel handler om øget blodtilstrømning til området omkring leddet.

Kender du til gode resultater i forhold til at træne slidgigt i storetåen væk?

Bente Klarlund Pedersen:

Slidgigt (artrose) i storetåens grundled rammer lige hyppigt begge køn, typisk fra 30-års alderen. Årsagerne er mange. Man kan f.eks. være genetisk disponeret eller haft skader på storetåens ledbrusk. Symptomerne på artrose i storetåens grundled kan inddeles i tre grader: Grad 1: Dit led er bevaret, men du har smerter og nedsat bevægelighed. Grad 2: Du har slidgigt centralt i leddet, og ledbrusken er forandret. Grad 3: Din ledspalte er udslettet, og du har ikke mere ledbrusk. Der er minimal bevægelighed og mange smerter.

LÆS OGSÅ

Behandling af artrose i storetåens grundled, med forandringer af 1. grad, vil typisk bestå af smertestillende medicin samt sko med stive såler og gængesål. Hvis der er tale om 2.- og 3.-grads forandringer i leddet og smerter, vil man som regel få tilbudt en operation. Som regel er der god effekt af operation. Man må gerne løbe, hvis det ikke forværrer smerterne, men jeg får indtryk af, at det er tilfældet for dig.

Fysisk træning kan anvendes som en del af behandlingen af artrose i hofter og knæ, men der er desværre ingen former for fysisk træning, der kan aflaste generne ved artrose i storetåen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden