Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Mads Nissen
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Op mod hver 10. har uimodståelig trang til at bevæge benene om natten

'Restless legs' er en overset sygdom og kan især forstyrre nattesøvn.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra Tove:

Jeg lider af ’restless legs’, som betyder, at jeg i perioder slet ikke kan holde benene i ro. Når jeg sidder i et fly, kan jeg blive helt desperat, hvis jeg ikke kan komme op og gå omkring. Det er ikke en særlig sexet sygdom, og jeg synes ikke, det er noget, der skrives om nogen steder.

LÆS ARTIKEL

Bente Klarlund Pedersen:

Sygdommen er relativt hyppig, og man regner med, at 5-10 procent af befolkningen lider af restless legs, forkortet RLS, også kaldet urolige ben. Eksperten herhjemme er overlæge Merete Karlsborg, der bl.a. har skrevet om sygdommen på netdoktor.dk. Her skriver hun, at sygdommen ofte er overset, og at der ligefrem er mange læger, der slet ikke ved, at den eksisterer.

Symptomerne ved RLS er en uimodståelig trang til at bevæge benene. Samtidig oplever man kriblende, sovende, brændende og undertiden stærkt smertende følelser dybt inde i det ene eller i begge ben. Man har kun symptomerne i hvile, og der opleves lindring ved bevægelse. En hyppig klage er derfor forstyrret nattesøvn. De fleste med RLS har også periodevise bevægelser i ben og arme under søvn. Det kan dreje sig om ryk i musklerne eller regelrette benspark med et tidsinterval på 20 til 30 sekunder, hvorved man vågner.

LÆS OGSÅ

Når du siger, at sygdommen ikke er særlig sexet, er det nok, fordi den hyppigst diagnosticeres hos midaldrende og ældre, men den kan opstå allerede i barndommen. Hos børn bliver det ofte tolket som vokseværk eller hyperaktive børn, der ikke kan sidde stille, fordi de har urolige ben. Hyppigheden af RLS stiger dog stærkt med alderen.

Man stiller diagnosen RLS ved følgende symptomer: behov for at bevæge en eller flere lemmer på grund af spontant optrædende følelse af ubehag i disse. Symptomerne opstår eller forværres kun i hvile. Fysisk aktivitet giver lokal lindring. Man er ude af stand til at holde kropsdelen i ro, når besværet opstår. Symptomerne er typisk værst om aftenen og/eller natten. Man taler om en primær og sekundær form for RLS. Ved den primære og hyppigste form kan man ikke påvise nogen årsag til symptomerne. Sygdommen udvikler sig langsomt og er ofte arvelig. I undersøgelser af enæggede tvillinger med RLS fandtes sygdommen hos begge i 83 procent af tilfældene.

Sekundær RLS optræder typisk mere akut og ses ved en række tilstande, f.eks. jernmangel, mangel på B-vitamin og folinsyre, ved graviditet, nyresygdomme og sukkersyge. En række medikamenter kan også udløse eller forværre symptomerne. Behandlingen af sekundær RLS er her målrettet den primære sygdom, eller man kan forsøge at udskifte medikamenter.

Nogle oplever, at rygeophør kan afhjælpe symptomerne. Andre mener, at massage eller varme bade kan hjælpe, men der er få studier på ikke-farmakologiske behandlinger. Hvis man er rimeligt plaget, bør man gå til egen læge.

Cirka en tredjedel af alle med RLS har symptomer i så udtalt grad, at de har behov for medicinsk behandling for at dæmpe symptomerne. Symptomerne kan dæmpes effektivt med medicin, men ikke helbredes. Behandlingen består bl.a. i små doser medicin oprindeligt udviklet til behandling af Parkinsons sygdom.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden