Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Astrologi. Hypoteser om at ens stjernetegn kan påvirke hvad vi mennesker kommer til at fejle senere i livet, afskriver Bente Klarlund. Dog har ét studie vist sig interessant.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Kyniske mennesker har forhøjet risiko for demens

Der er en sammenhæng mellem personlighed og sygdom, men ikke mellem stjernetegn og sygdom.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er da sket, at jeg har læst mit horoskop i et ugeblad. Jeg ved også godt, hvilke personlighedstræk astrologerne tillægger skorpioner som mig – og jeg bliver da også til tider overrasket over, hvor godt jeg synes de passer.

Som nybagt læge havde jeg en kollega med indgående kendskab til astrologi, og jeg lyttede interesseret.

En dag fortalte hun henkastet, at hun altid tjekkede patientens fødselsdato og dermed stjernetegn, for så havde hun allerede en ledetråd om, hvad patienten kunne fejle.

Lige præcis her gik så min grænse for, hvad astrologien kan bruges til. Den opfattelse kommer jeg ikke til at revurdere, men resultaterne fra et par nye videnskabelige studier omtalt af videnskab.dk tyder på, at der er en sammenhæng mellem personlighed og sygdom.

LÆS ARTIKEL

Hvis du har kyniske og småparanoide personlighedstræk, er typen, der ikke stoler på nogen og altid tror, at andre mennesker har en skjult dagsorden, når de gør noget godt, er du i særlig risiko for at blive dement.

Disse personlighedstræk har også vist sig at være forbundet med hjerte-kar-sygdomme, kræft og forhøjet dødelighed. Det er simpelthen sundhedsfarligt at være mistroisk og fjendtligt indstillet.

Finske og svenske forskere sendte spørgeskemaer til mere end 1.000 voksne, som blandt andet skulle give udtryk for, om de var enige eller uenige i udsagn som:

’Jeg tror, de fleste mennesker er villige til at lyve for at få succes’; ’det er sikrest ikke at stole på nogen’; ’jeg overvejer altid, hvilke skjulte agendaer folk har, når de er søde mod mig’; ’ingen bekymrer sig særlig meget over, hvad der sker med mig’; ’de fleste mennesker har venner for at kunne udnytte dem’.

Otte år senere, da forsøgsdeltagerne i gennemsnit var 71 år, blev 622 af dem testet for demens. Tre gange så mange af dem, der havde scoret højest på kynismeskalaen, havde udviklet demens, i forhold til dem, der var mere positivt indstillede over for deres medmennesker.

Der kan være både biologiske og psykologiske årsager til, at kyniske og mistroiske mennesker tilsyneladende oftere bliver demente.

En forklaring kan være, at kynisme og vrede forårsager inflammation i kroppen, som kan være medvirkende årsag til både hjerte-kar-sygdomme og demens.

En anden forklaring kan være, at kyniske og mistroiske mennesker har tendens til at leve i social isolation, hvilket kan skade hjernens kognitive funktioner og dermed øge risikoen for at få en demenssygdom.

Psykologen Erik Lykke Mortensen siger, at man kan overveje at gå i terapi for at ændre et negativt tankemønster. Det er også muligt, at et første skridt mod et mere positivt, afbalanceret og sundt syn på tilværelsen er at blive bevidst om sine potentielt helbredsskadelige personlighedstræk.

Tilbage til astrologien: Hvis det holder, at mistro og kynisme er blandt de negative træk hos skorpioner, burde mennesker født i skorpionens tegn være i særlig risiko for at udvikle demens.

Mig bekendt er der endnu ingen videnskabelige studier, der har testet denne hypotese. Og jeg kan da også være ligeglad, for jeg tror jo ikke på, at der er en sammenhæng mellem stjernetegn og sygdom.

Kilde:Neorology.org

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden