Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Tynd? De tyndfede ser umiddelbart slanke ud, men kan have farligt fedt skjult omkring organerne.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Både gener og motion påvirker, om du får æble- eller pæreform

En læser vil vide, om der er en genetisk årsag til tyndfedme.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nanna Knudsen:

Jeg er ved at skrive en opgave om tyndfedme i gymnasiet og er kommet til at spekulere på, om der er en genetisk årsag til, at fedtet sætter sig omkring organerne hos tyndfede.

Bente Klarlund Pedersen:

Der findes ikke en officiel definition af tyndfedme, men man bruger udtrykket om personer, der er normalvægtige, men har en forholdsvis lille muskelmasse og en forholdsvis stor fedtprocent, hvor fedtet især sidder omkring maven.

Der er påvist en genetisk komponent, der bestemmer, om man er i særlig risiko for æblefaconen, men det gælder alle, ikke kun de tyndfede. Da ’tyndfedme’ ikke er en officiel diagnose, er der ikke lavet forskning, der kan sige noget om genetiske forhold specielt hos tyndfede, ej heller om eventuel genetisk risiko for at udvikle tyndfedme.

LÆS OGSÅ

Der findes en imponerende undersøgelse, der har studeret dna-profiler fra 190.000 mennesker. Det viste sig, at variationer i 13 konkrete genregioner har betydning for, om vi udvikler pære- eller æbleform. Ved æbleform, også kaldet bugfedme, sidder fedtet som bekendt inde mellem de indre organer.

Organfedtet udskiller nogle betændelsesstoffer, som blandt andet øger risikoen for blodpropper, hvilket er en væsentlig grund til, at det er særdeles uhensigtsmæssigt at have et stort taljemål. Det gælder, uanset om man er normalvægtig eller overvægtig.

I hvert fald for kvinders vedkommende er det ligefrem bedre at have nogle fedtdepoter på balder, hofter og lår end at have facon som en bønnestage. Kvinder med pæreform har mindre risiko for hjerte-kar-sygdom end kvinder uden former. Det er interessant, at man har identificeret nogle variationer i vores arvemateriale, der kan fortælle, om vi er mere eller mindre disponerede for æble- eller pærefacon. Men arveligheden forklarer altså ikke alt.

Man kan i høj grad selv være med til at styre mængden af organfedt. Hvis man er fysisk inaktiv, sætter fedtet sig især på maven. Utrænede personer, der udfører progressiv udholdenhedstræning eller styrketræning i tre måneder, opnår en reduktion i mængden af mavefedt.

Det sker vel at mærke også hos personer, der ikke taber sig i vægt i forbindelse med træningen. Det er usikkert, om kosten direkte påvirker kropsfaconen.

Man kan altså selv gøre noget for, at fedtet ikke sætter sig på maven. Hvis man synes, der er mange tykke maver i den kære familie, betyder det ikke nødvendigvis, at man selv vil udvikle æblefaconen. Det betyder imidlertid, at man er i øget risiko for, at fedtet sætter sig omkring de indre organer, hvis man ikke sørger for at være fysisk aktiv i dagligdagen.

Hvis man omvendt hører til i en familie af brede hofter og store balder, er risikoen for at udvikle bugfedme mindre, men derfor kan man alligevel ikke bare smide sig på sofaen. Konklusionen er den samme. Man skal bevæge sig – helst hver dag. For daglig fysisk aktivitet forebygger en lang række sygdomme. Alle disse effekter er ikke kun styret af de gener, der styrer kropsfaconen.

I de kommende år vil flere og flere geners funktioner blive klarlagt. Vi vil forstå mere. Og vi vil måske blive i stand til at individualisere råd om kost og motion. Men det er i høj grad livsstilen, der bestemmer, om vores arvelige egenskaber kommer til udtryk eller ej.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden