familie. Vi dør, som vi har levet, minder Bente Klarlund om efter en tur på besøg på hospice.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

familie. Vi dør, som vi har levet, minder Bente Klarlund om efter en tur på besøg på hospice.

Klarlunds brevkasse

Klarlund: Vi forbereder en god død ved at leve et godt liv

Det er de nære relationer, der tæller, når vi skal herfra og gør livet op.

Klarlunds brevkasse

Døden er meget nærværende på et hospice. Der var tre, der døde i sidste uge, fik jeg at vide, da jeg var på besøg. Så ved man godt, hvorfor man er her. Et hospice er et sted, hvor man dør. Men det er også et sted, hvor man lever.

Hospice-tankegangen indebærer ikke kun, at man skal dø i fred, uden angst og smerter. Man skal også leve, indtil man dør. Man kan dø alene. Eller med sine kære omkring sig. I nogle tilfælde flytter hele storfamilien ind. Man spiser og drikker, synger og leger. Der tændes lys, der er blomster.

Den sidste tid kan være intens og god. Men man dør, som man har levet livet. Derfor forbereder man en god død ved at have et godt liv. Det værste er ikke at dø, men at dø uden at have levet.

LÆS ARTIKEL

Der er mange, der har ytret sig om det at virkeligt leve sit liv.

Karen Blixen sagde, »den, der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet livet«.

Andre sagde, »du lever kun én gang, men hvis du lever rigtigt, er det også nok« (Adam Marshall), og »den største fejl, du kan gøre i livet, er at være evig angst for at gøre en« (Elbert Hubbard).

Benjamin Franklin er citeret for at sige: »Elsker du livet? Så spild ikke tiden, for den er det stof, livet er lavet af«, og Josh Billings havde en vigtig pointe i sit udsagn: »Livet består ikke i at have gode kort på hånden, men i at spille dem, du har, godt«.

Gennem de mange citater om livet og døden går der en rød tråd om ikke at være nærig med livet: Hvis man accepterer mindre end det bedste, er det ofte det, man får.

På sundhedssiderne henviser jeg ofte til undersøgelser, der viser, at en given livsstil kan forlænge livet. Men viden om livsstil og gennemsnitlig levetid kan ikke stå alene.

Abraham Lincoln sagde: »Det er ikke mængden af år i dit liv, der tæller – det er mængden af liv i dine år«.

En vigtig brik i det gode liv er, at man har nære relationer til familie, venner og de mennesker, man omgås i dagligdagen. Når man skal herfra og tænker tilbage på livet, er det godt at føle, at man ikke har levet forgæves; at man har gjort en forskel.

Men det er ikke de tårne, man har bygget, eller de stjerner, man fik på skuldrene, der tæller, når der skal gøres status over livet. Da tænker vi først og fremmest på, om vi har gjort en forskel i det nære.

Når vi skal herfra, betyder det noget, om vi er lykkedes som partner, forælder, datter, søn, søster, bror eller ven. Der er ting i livet, der ikke kan udsættes.

De mennesker, som har fået mest ud af deres liv, er ikke nødvendigvis dem, som har levet i hundrede år, men dem, som har levet hvert eneste minut. Man forbereder en god død ved at leve et godt liv. For vi dør, som vi har levet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden