Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

grøntsager. 'Urban gardening' blomstrer frem på byens tage.
Foto: Line Ørnes Søndergaard

grøntsager. 'Urban gardening' blomstrer frem på byens tage.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Grøntsager fra byens tage er sunde nok

En læser vil vide om det er usundt at dyrke grøntsager inde i byen.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ulla Søeborg:

Er det forsvarligt sundhedsmæssigt at dyrke grøntsager på byens tage? Hvad med bilers udstødning? Er det blevet undersøgt, hvad grøntsagerne indeholder?

Og hvordan er det med at samle brombær og hyben eller andre bær ved skrænter tæt på stærkt befærdede veje og for mit vedkommende også store krydstogtsskibe?

Man snakker stadig meget om forurening i byen (København), så er det forsvarligt at spise dette? Og hvad med at købe frugt der står på åben gade?

Jeg køber selv frugt og grønt gennem Aarstiderne og har gjort det i nok tyve år, men indimellem supplerer jeg med frugt købt i butikker på gaden.

Håber du kan/vil svare mig. Det er blevet meget oppe i tiden at dyrke disse ting på tage og i baggårde i byen.

Bente Klarlund Pedersen:

Det korte svar er: Ja, det er ikke bare forsvarligt at dyrke grøntsager i byen, det er også sundt. Jeg så den skræmmende overskrift for nogle år siden: ’Bytomater er blytomater’, men der er tilsyneladende ikke hold i denne skræmmekampagne.

Selv om jorden i byhaven er giftig, kan man godt høste sunde grøntsager. Grøntsager, der er dyrket i jord, der er forurenet med tungmetaller, indeholder ikke flere sundhedsskadelige stoffer end grøntsager, som er vokset i uforurenet jord.

LÆS OGSÅ

Dette budskab er resultatet af en undersøgelse fra 2012 fra miljøkemi og sundhed på Københavns Universitet. Marlies Warming og Mette Guldborg Hansen har analyseret jordprøver og planteprøver fra tre byhaver i hovedstaden: en kolonihave på Amager, en skolehave på Bispebjerg og de studerendes nyttehaver på Frederiksberg nær den stærkt trafikerede Åboulevard.

De fandt høje koncentrationer af især bly i jorden fra Amager, hvor der tidligere har ligget en losseplads. I skolehaverne, som også ligger på et forhenværende renovationsområde, blev jorden udskiftet i 1980’erne, og her er jordprøverne meget rene. Niveauet af tungmetaller i jorden fra nyttehaverne på Frederiksberg ligger midt imellem prøverne fra de to andre haver.

600 m2 grøntsagshave på et gammelt fabrikstag på Østerbro er i fuld gang med den første sæsons høst af grøntsager til 16 medlemsfamilier. Kilde: politiken.tv/ Line Ørnes Søndergaard, Henrik Haupt.

Indholdet af tungmetaller i gulerødder, kartofler og grønkål dyrket i jorden i de tre forskellige haver viste ingen tegn på tungmetaller i hverken rodfrugter, bladgrønt eller knolde. Og ingen af afgrøderne kom i nærheden af grænseværdierne for det daglige indtag af cadmium, krom, kobber, bly, zink og nikkel. Niveauet svarede til eller var lavere end indholdet af tungmetaller i kommercielt dyrkede grøntsager.

Det er en god idé, at grønt dyrket i byen afvaskes og rodfrugter skrælles, hvorved sundhedsrisikoen absolut er minimal og formodentlig endnu mindre end ved indtag af industrielt producerede fødevarer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden