Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PEDERSEN RUNE
Foto: PEDERSEN RUNE
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund svarer: Kan gentest hjælpe til vægttab

En læser vil vide om en gentest kan gøre hende klogere på hendes vægttab.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lis Nielsen:

Selvfølgelig måtte det komme: en gentest, der kan afsløre, hvilken form for diæt der er bedst for den enkelte i forbindelse med vægttab. Og så endda som deal til halv pris. Min egen erfaring er, at næsten det hele virker, når blot viljen og motivationen er der.

Vil en gentest kunne hjælpe mig til at ’rette ind’, så jeg undgår elevatorturene op og ned på vægten?

Bente Klarlund Pedersen:

Baggrunden for sådanne tests er, at vi ved mere og mere om de små variationer i vores gener, der gør, at vi er forskellige. Sådanne små variationer kan bidrage til at forklare, hvorfor vi f.eks. har forskellig tendens til vægtøgning, har forskellig appetit og er forskellige, når det gælder vores evne til at præstere i forskellige sportsgrene. I nogle tilfælde kender man betydningen af sådanne variationer i generne, men i langt de fleste tilfælde kan man påvise variationer i et gen, men kender ikke betydningen af variationerne.

LÆS OGSÅ

Mennesket har omkring 30.000 gener. De kommercielle tests undersøger kun variationer i et lille udsnit af disse gener, og selv om man eksempelvis får information om, at man har en variation i et gen, der betyder, at man har øget risiko for overvægt, er vores vægt styret af mange forskellige gener, som endnu ikke er kortlagt, og som man derfor ikke kan tage højde for i de foreliggende genetiske analyser. Man får med andre ord kun et meget lille indblik i de gener, der eksempelvis styrer kropsvægten.

Det er en stor udfordring at individualisere alle de gode råd om sund levevis, så der tages hensyn til den enkeltes genetiske udrustning. Personligt mener jeg ikke, at tiden endnu er moden til at investere i kommercielle gentests.

Om evnen til at udvise vilje og motivation er nedlagt i vores gener, ved jeg ikke, men der er ingen tvivl om, at disse egenskaber skal i spil, hvis man ønsker at ændre de vaner og rutiner, der dannes tidligt i livet, og som sidenhen viser sig at være vanskelige at ændre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden