Foto: Martin Lehmann
Klarlunds brevkasse

Klarlund svarer: Gør sukker børn hyperaktive?

En læser vil vide om det egentlig passer at børn bliver hyperaktive efter indtagelse af sukker.

Klarlunds brevkasse

G. Simonsen:

Jeg hører ofte, at børn, som har fået sukker, slik og kager, er mere hyperaktive lige efter indtagelsen. Jeg har forsøgt at finde artikler på nettet, men har ikke kunne finde nogen, der bekræfter det. Er der dokumentation for det, eller er det en pludseligt opstået ’sandhed’?

Bente Klarlund Pedersen:

Det er en almindelig opfattelse, at børn bliver hyperaktive, slår hinanden i hovedet, hopper i sofaen, råber og skriger og splitter hjemmet ad, hvis de har fået sukker. Hvem har ikke oplevet en børnefødselsdag gå amok efter store mængder slik, kager og sodavand?

LÆS ARTIKEL

Men det er faktisk en myte, at det er sukkeret, der er skurken. Der findes en amerikansk metaanalyse af 16 studier, der konkluderer, at der ikke er belæg for, at det er sukker, der gør børn hyperaktive.

I de 16 studier fik børnene enten sukker eller sødestof ved lodtrækning. Studierne var blindede, så hverken børnene, forældrene eller forskerne vidste, hvilke børn der havde fået sukker. Samlet kunne man afkræfte myten om, at det var sukkeret, der gjorde børnene hyperaktive.

Når man alligevel oplever, at ens barn er helt oppe og køre efter en børnefødselsdag, kan det simpelthen skyldes, at de er udmattede. Overtrætte børn kan nemlig blive hyperaktive. Det er også muligt, at tilsætningsstoffer i slik kan give kortvarig hyperaktivitet.

Det er altså ikke sukkeret som sådan, der er skurken, hvis ungerne kravler på væggene og er helt umulige. Men derfor er der alligevel god grund til at holde igen med de søde sager. Dels af hensyn til tandsundheden, dels for at de søde sager ikke tager appetitten fra den sunde kost.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden