Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sundhed. Syge mennesker kan sagtens være sunde, ligesom raske mennesker kan være usunde.
Foto: Morten Langkilde

Sundhed. Syge mennesker kan sagtens være sunde, ligesom raske mennesker kan være usunde.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Derfor er rask og sund ikke det samme

Sund og rask er ikke synonymer ifølge professor Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristine:

Som læser af din lørdagsklumme undrer jeg mig over, at der øverst står, »hvordan vi holder raske mennesker raske«.

Hvad med de mennesker, der er raske, men som i et screeningsprogram tages ud, og det viser sig, at der er en risiko for senere sygdom?

Bente Klarlund Pedersen:

Ideen med at skrive, »hvordan vi holder raske mennesker raske«, har været at gøre opmærksom på, at der ikke er tale om en lægebrevkasse i klassisk forstand. Jeg giver således ikke primært råd om sygdomsbehandling. Når det er sagt, har du en vigtig

pointe. Brevkassens fokus er sundhed. Og rask og sund er ikke to ord for det samme.

LÆS ARTIKEL

Man kan være rask uden at være sund og sund uden at være rask. En person, der sidder i kørestol, en person, der har influenza, og en person, der får hormontilskud for nedsat stofskifte, kan alle være sunde. Sund og rask er med andre ord ikke synonymer. Man kan også være sund, selv om man har kræft. Omvendt kan den overvægtige ryger være rask uden at være sund.

Du peger også på, at der er grænsetilfælde mellem syg og rask. Hvis man deltager i et screeningsprogram og får at vide, at man har forstadier til kræft, er man så syg, eller har man risiko for at blive syg? Hvis man har forhøjet kolesterol og får medicin herfor, er man så syg, eller har man risiko for at få åreforkalkning? Der er med screening og forebyggende behandling en risiko for at sygeliggøre raske mennesker.

Både sygdomsbegrebet og sundhedsbegrebet udfordres konstant. En af pionererne inden for sundhedsforskning er Antonovsky. Han bestemte sig for at flytte fokus fra spørgsmålet, hvorfor bliver mennesker syge, til hvad er det, der gør, at mennesker holder sig raske og sunde til trods for alle de belastninger, vi udsættes for. Han opstillede den hypotese, at de mennesker, der oplever tilværelsen som meningsfuld, forståelig og håndterlig, klarer sig mentalt og fysisk bedst.

En følelse af sammenhæng i livet kan naturligvis ikke forhindre, at jeg får lungebetændelse, brækker ryggen eller får kræft. Ideen er netop, at sundhed og sygdom er to vidt forskellige begreber. Men en følelse af sammenhæng kan få mig til at komme igennem de belastninger, jeg udsættes for.

Verdenssundhedsorganisationen WHO definerer sundhed som en tilstand af fuldstændig fysisk, mental og social velbefindende og ikke blot fravær af sygdom eller svækkelse. Det er en særdeles rummelig definition, hvor WHO måske snarere kommer til at definere lykke end sundhed.

Man kan være rask uden at være sund og sund uden at være rask. Og man kan være sund uden at være lykkelig og lykkelig uden at være sund. Derfor må en brevkasse om sundhed i sagens natur bestræbe sig på at have en holistisk tilgang til begrebet sundhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden