Sundhed. Syge mennesker kan sagtens være sunde, ligesom raske mennesker kan være usunde.
Foto: Morten Langkilde

Sundhed. Syge mennesker kan sagtens være sunde, ligesom raske mennesker kan være usunde.

Klarlunds brevkasse

Klarlund: Derfor er rask og sund ikke det samme

Sund og rask er ikke synonymer ifølge professor Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse

Kristine:

Som læser af din lørdagsklumme undrer jeg mig over, at der øverst står, »hvordan vi holder raske mennesker raske«.

Hvad med de mennesker, der er raske, men som i et screeningsprogram tages ud, og det viser sig, at der er en risiko for senere sygdom?

Bente Klarlund Pedersen:

Ideen med at skrive, »hvordan vi holder raske mennesker raske«, har været at gøre opmærksom på, at der ikke er tale om en lægebrevkasse i klassisk forstand. Jeg giver således ikke primært råd om sygdomsbehandling. Når det er sagt, har du en vigtig

pointe. Brevkassens fokus er sundhed. Og rask og sund er ikke to ord for det samme.

LÆS ARTIKEL

Man kan være rask uden at være sund og sund uden at være rask. En person, der sidder i kørestol, en person, der har influenza, og en person, der får hormontilskud for nedsat stofskifte, kan alle være sunde. Sund og rask er med andre ord ikke synonymer. Man kan også være sund, selv om man har kræft. Omvendt kan den overvægtige ryger være rask uden at være sund.

Du peger også på, at der er grænsetilfælde mellem syg og rask. Hvis man deltager i et screeningsprogram og får at vide, at man har forstadier til kræft, er man så syg, eller har man risiko for at blive syg? Hvis man har forhøjet kolesterol og får medicin herfor, er man så syg, eller har man risiko for at få åreforkalkning? Der er med screening og forebyggende behandling en risiko for at sygeliggøre raske mennesker.

Både sygdomsbegrebet og sundhedsbegrebet udfordres konstant. En af pionererne inden for sundhedsforskning er Antonovsky. Han bestemte sig for at flytte fokus fra spørgsmålet, hvorfor bliver mennesker syge, til hvad er det, der gør, at mennesker holder sig raske og sunde til trods for alle de belastninger, vi udsættes for. Han opstillede den hypotese, at de mennesker, der oplever tilværelsen som meningsfuld, forståelig og håndterlig, klarer sig mentalt og fysisk bedst.

En følelse af sammenhæng i livet kan naturligvis ikke forhindre, at jeg får lungebetændelse, brækker ryggen eller får kræft. Ideen er netop, at sundhed og sygdom er to vidt forskellige begreber. Men en følelse af sammenhæng kan få mig til at komme igennem de belastninger, jeg udsættes for.

Verdenssundhedsorganisationen WHO definerer sundhed som en tilstand af fuldstændig fysisk, mental og social velbefindende og ikke blot fravær af sygdom eller svækkelse. Det er en særdeles rummelig definition, hvor WHO måske snarere kommer til at definere lykke end sundhed.

Man kan være rask uden at være sund og sund uden at være rask. Og man kan være sund uden at være lykkelig og lykkelig uden at være sund. Derfor må en brevkasse om sundhed i sagens natur bestræbe sig på at have en holistisk tilgang til begrebet sundhed.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce