Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Morten Langkilde
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Ikke alle sygdomme har lige meget prestige

En sygdom med prestige får lettere plads på den politiske dagsorden.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

End ikke den vildeste science fiction-forfatter kunne have fundet på historien om et dødeligt virus, der bliver overført ved sex og især rammer homoseksuelle. Hiv-sygdommen var fra starten tabuiseret i en sådan grad, at det i de første år var muligt ikke blot at få foretaget en anonym hiv-test, men at forblive anonym i systemet som hiv-positiv – f.eks. kunne man være registreret som ’Anders And’. Denne mulighed for anonymisering ophørte dog hurtigt, i takt med at danske hiv-positive manifesterede sig som en stærk aktionsgruppe, der fik sat aids på den politiske og medicinske dagsorden. Det medvirkede til en massiv satsning på oplysning og forebyggelse kombineret med intensiv grundforskning, der har frembragt livreddende medicin.

LÆS ARTIKEL

I sygdommenes prestigehierarki har aids for længst overhalet en lang række andre sygdomme. For ganske vist er mange selvforskyldte sygdomme placeret længst nede på sygdommenes rangliste, men en sygdom, der rammer unge, kreative, veluddannede mænd, har højere status end sygdomme, der rammer mennesker med sociale udfordringer, høj alder eller misbrugsproblemer (videnskab.dk).

Hvis en sygdom skal være rigtig ’populær’, skal den ramme mange mennesker vilkårligt. Det hjælper også, hvis sygdommen har en bannerfører i form af en kendis eller en virksomhed med kommerciel interesse. I 80’erne stillede kendte mennesker – ikke mindst Susse Wold – op og gjorde en enorm indsats i kampen mod aids, en kamp, der blev symboliseret ved den røde aids-sløjfe. I 1993 opfandt den amerikanske kosmetikgigant Estée Lauder den lyserøde sløjfe, der støttede kampen mod brystkræft.

Der står mindre respekt om sygdomme, som vi mener, folk kunne have undgået, hvis de havde levet efter de officielle råd om kost, rygning, alkohol og motion. Sygdomme, hvor skylden ikke kan placeres entydigt, rangerer til gengæld højere i hierarkiet. Der er f.eks. mere prestige i type 1- end type 2-diabetes. Og et akut hjertetilfælde eller kræft har mere prestige end f.eks. kronisk obstruktiv lungesygdom, kol, selv om kol hvert år er enten direkte årsag eller en væsentligt bidragende årsag til knap 6.000 dødsfald i Danmark. Vi har fået hjerteplaner og kræftplaner, men vi har endnu ikke fået en lungeplan. Årsagen er, at kol er placeret langt nede i sygdommenes hierarki.

Hertil kommer, at sygdomme, der rammer de velstillede, f.eks. brystkræft og modermærkekræft, generelt har større opmærksomhed blandt forskere og i medierne end de sygdomme, der rammer de svage eller dårligere stillede. Der er nemlig en tendens til, at forskningsmidlerne følger de sygdomme, hvor forekomsten af velstillede er højest. Med prestige følger forskningskroner, dygtige forskere og plads på den politiske dagsorden.

Når man som nyuddannet læge aflægger lægeløftet, hedder det, »at jeg stedse vil bære lige samvittighedsfuld omsorg for den fattige som for den rige uden persons anseelse«. Men virkelighedens verden viser, at skal man være syg, gælder det om at få en sygdom med prestige, for det er desværre ikke alle sygdomme, der er lige seje.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden