Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Portvin. Kan man kombinere portvin og løb som hobbyer?
Foto: Mette Ragner (arkivfoto)

Portvin. Kan man kombinere portvin og løb som hobbyer?

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Lidt portvin skader ikke løbeturen

Alkohol og fysisk aktivitet har en let forebyggende effekt på hjertesygdom så man kan med fordel drikke et glas portvin og løbe en tur.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra Henrik Kjeldgaard Jørgensen:

En almindelig holdning blandt løbere er, at alkohol er bandlyst, hvis man vil opnå gode resultater. Men hvad siger videnskaben til sammenhængen mellem alkohol og løb?

Hvor meget skal man drikke, før præstationerne nedsættes? Er der tale om langtidsvirkninger af for stort indtag? Eller er der alene tale om korttidsvirkninger i form af dehydrering med videre? Hvad er mere præcis de negative fysiologiske/biokemiske effekter af at indtage alkohol?

LÆS ARTIKEL

Hvis man som jeg forsøger at dyrke atletik på højt niveau og samtidig har portvin som hobby, er den præcise sammenhæng mellem alkohol og løb bestemt ikke uinteressant.

Bente Klarlund Pedersen:

Mænd omsætter typisk en genstand i løbet af en time og kvinder i løbet af halvanden time, og der er ikke meget forskning, der peger på, at et par genstande indtaget om aftenen vil påvirke sportspræstationer dagen efter. Dehydrering og tømmermænd opstår først ved et langt højere indtag.

Et stort alkoholforbrug, hvad enten det er en enkelt dag med mere end fem genstande eller – endnu værre – mange dage med mere end fem genstande kan til gengæld få alvorlige konsekvenser for en lang række af kroppens funktioner, inklusive muligheden for at præstere under sport.

LÆS OGSÅ

Der har været en interessant diskussion om samspillet mellem et let til moderat alkoholforbrug og fysisk aktivitet. Såvel alkohol som fysisk aktivitet påvirker blodets fedtstoffer. Det herlige kolesterol, HDL, stiger og det lede kolesterol, LDL, falder ved såvel let til moderat alkoholindtag som ved fysisk aktivitet.

Afholdsfortalere har derfor argumenteret for, at man i stedet for at indtage alkohol bare kunne motionere mere for at forsøge at opnå den kendte hjertebeskyttende effekt af et let til moderat alkoholforbrug. Selv om det lyder plausibelt, er det ikke så enkelt.

Forskning udført af bl.a. Morten Grønbæk har nemlig vist, at mennesker, der har et moderat alkoholforbrug, men ikke motionerer, og mennesker, der motionerer, men ikke drikker alkohol, begge opnår positive effekter i forhold til hjertesygdom, mens de, der både har et moderat alkoholforbrug og motionerer, er endnu bedre stillet, når det gælder hjertesygdom.

Konklusionen er derfor, at alkohol og fysisk aktivitet har en let forebyggende effekt på hjertesygdom, men at mekanismerne er forskellige. Studiet svarede desværre ikke på, om portvin har en anden effekt end andre typer alkoholiske drikke.

Når man ikke fører kampagner i lighed med ’husk din daglige dosis alkohol’, skyldes det altså ikke, at videnskaben er usikker på den hjertebeskyttende effekt af et let til moderat forbrug af alkohol. Problemet er først og fremmest, at en relativt stor del af befolkningen har tendens til alkoholafhængighed. Her har det ingen værdi at tale om genstandsgrænser. Hvis man har tendens til et stort forbrug, er man nødt til at pålægge sig selv nultolerance over for alkohol.

Kilde: The combined influence of leisure-time physical activity and weekly alcohol intake on fatal ischaemic heart disease and all-cause mortality. Pedersen JØ1, Heitmann BL, Schnohr P, Grønbaek M. Eur Heart J. 2008 Jan;29(2):204-12.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden