Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arkivfoto: Peter Klint

Arkivfoto: Peter Klint

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Pas på bakterierne, hvis du vil undgå ledsygdom

Hvordan kan jeg undgå at få slem ledsygdom igen, spørger en læser.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frank Bornakke:

Jeg fik for snart et år siden en diagnose på reaktiv artrit. Det betød, at jeg i flere måneder næsten ikke kunne bruge min højre arm. Men nu er armen heldigvis næsten helt god igen. Jeg har imidlertid hørt, at når man først har haft reaktiv artrit en gang, har man en større risiko for at få det igen. Mit spørgsmål er derfor, om jeg kan gøre noget for at forebygge, at det sker.

Bente Klarlund Pedersen:

Reaktiv artritis (reaktiv gigt eller Reiters sygdom) er en ledsygdom, som kan opstå under eller i ugerne efter en infektion, hyppigst i urinvejene eller i mave-tarm-kanalen (www.gigtforeningen.dk). Sygdommen har nogle træk til fælles med psoriasisgigt og Morbus Bechterew.

LÆS ARTIKEL

Sygdommen er langt hyppigere hos mennesker, der har en bestemt vævstype, HLA-B27. Det betyder, at man har øget risiko for at opleve reaktiv gigt, hvis man har haft det en gang. Det er typisk for gigtsygdommen, at selve infektionen udspiller sig et andet sted i kroppen, men immunsystemet reagerer med en betændelsestilstand, der kan ramme et eller flere store led, hyppigst ankler og knæ.

Der er som sagt oftest tale om infektion i tarmen eller urinvejene med bakterier og lignende mikroorganismer (salmonella, campylobacter, yersinia og klamydia). Forløbet er som regel godartet og går i sig selv igen i løbet af få uger eller måneder, hvorefter man er helt rask uden sygdomsfølger. I nogle tilfælde kan forløbet være længerevarende, og man kan få tilbagevendende symptomer.

Man kan forebygge reaktiv gigt ved at forebygge de bakterieinfektioner, som er årsag til denne gigtsygdom. Man forebygger eksempelvis infektion med tarmbakterier ved at undgå forurenet mad eller madprodukter, og man forebygger infektion med klamydia ved at dyrke sikker sex.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden