Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mie Brinkmann
Foto: Mie Brinkmann

Placebo. Glukosamin har et studie vist sig at have en placebo-effekt mod smerter i et forsøg med patienter med slidgigt.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Ok at prøve glukosamin mod gigt

Eksperter anbefaler ikke glucosamin til behandling af gigt, da man ikke har bevist at det har en effekt.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra Mia Kastberg:

Politiken bragte ved nytårstid en artikel om, at en international forskergruppe (Esceo) har blåstemplet glukosaminsulfat som effektivt middel mod slidgigt ved bl.a. at være brusk(gen)dannende.

Som indehaver af en kunstig hofte og et ønske om at bevare den raske er jeg vældig interesseret i at høre, hvad du mener om glukosaminsulfat, herunder optimal dosering, idet Sundhedsstyrelsen mig bekendt ikke har ændret på sin opfattelse af glukosamin som virkningsløst.

LÆS ARTIKEL

Bente Klarlund Pedersen:

Glukosaminsulfat, kaldet glukosamin, er et stof, der markedsføres til patienter med artrose (slidgigt). Mange undersøgelser har søgt at belyse effekten af glukosamin. Nogle undersøgelser har rapporteret positive resultater, primært hvad angår smerter, men mange studier har vist, at der ikke er effekt.

Metaanalyser, der ser på alle studier under én hat og omfatter flere tusinde patienter, konkluderer, at der er en stor placeboeffekt. Det betyder, at patienterne rapporterer om en bedring i smerter på omkring 20 procent, men der er ingen forskel på, om de får glukosamin eller placebo. Og der er ingen forskel på de objektive mål for artrose.

Den internationale artroseforening (Oarsi) gennemførte ligeledes en litteraturgennemgang og nåede i deres retningslinjer fra 2014 frem til den konklusion, at de ikke anbefaler glukosamin . Professor Ewa Ross, Syddansk Universitet, var medlem af ekspertgruppen og fortæller, at konsekvensen var, at tilskud blev fjernet fra glukosamin.

En gruppe forskere (Esceo) var uenige i retningslinjerne fra Oarsi. Som en reaktion blåstempler de glukosamin. Så hvad skal man tro? Når man læser videnskabelige artikler, skal man bl.a. notere sig, om forfatterne kan være inhabile, fordi de har kommerciel interesse i at rose et bestemt produkt. Det viser sig, at mange af Esceo-forfatterne rent faktisk har kommerciel interesse i glukosamin. Der er altså en mulig bias her.

Men nogle patienter er overbeviste om, at de har effekt af glukosamin. Kan de have ret? Ja, det kan man ikke udelukke. Det er muligt, at der findes undergrupper af patienter, som har gavn af glukosamin. Det kunne være, fordi diagnosen artrose i virkeligheden dækker over flere forskellige sygdomme, eller fordi individuelle arveanlæg betyder, at nogle personer er mere følsomme over for et produkt. Når man analyserer alle patienterne under én hat, fanger man ikke nødvendigvis, at der er en lille gruppe, som reelt har glæde af præparatet.

Glukosamin har få bivirkninger, og der er intet til hinder for, at man anvender det, hvis man synes, det virker. Dosis er 400 mg 3 gange daglig. Men ser man på den videnskabelige litteratur, er der ikke megen støtte at hente. Generelt kan eksperterne derfor ikke anbefale brugen af glukosamin. Og der er heller ikke basis for, at det offentlige giver tilskud.

Kilder

BMJ. 2010 Sep 16;341:c4675. doi: 10.1136/bmj.c4675.

Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis.

Wandel S1, Jüni P, Tendal B, Nüesch E, Villiger PM, Welton NJ, Reichenbach S, Trelle S.

Arthritis Care Res (Hoboken). 2014 Dec;66(12):1844-55. doi: 10.1002/acr.22376.

Risk of bias and brand explain the observed inconsistency in trials on glucosamine for symptomatic relief of osteoarthritis: a meta-analysis of placebo-controlled trials.

Osteoarthritis Cartilage. 2014 Mar;22(3):363-88. doi: 10.1016/j.joca.2014.01.003. Epub 2014 Jan 24.

OARSI guidelines for the non-surgical management of knee osteoarthritis.

McAlindon TE1, Bannuru RR2, Sullivan MC2, Arden NK3, Berenbaum F4, Bierma-Zeinstra SM5, Hawker GA6, Henrotin Y7, Hunter DJ8, Kawaguchi H9, Kwoh K10, Lohmander S11, Rannou F12, Roos EM13, Underwood M14.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden