Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ditte Valente (arkiv)
Foto: Ditte Valente (arkiv)

Løb. En anden form for intervaltræning får du ved at løbe i varieret og bakket terræn.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Her er den sikre vej til en bedre kondition

Du skal være forpustet mindst to gange om ugen, hvis du vil se resultater.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Hanne Villumsen: Jeg har i nogen tid trænet bakkeløb. Det er virkelig hårdt at tage ti gange op ad bakken i Frederiksberg Have, men jeg synes, at jeg bliver ved med at puste lige meget. Hvordan får jeg mig selv til at blive ved – og er der egentlig en god grund til at gøre det? Svar:

Hvis du gerne vil opnå en bedre kondition, er det væsentligt at træne mindst to gange om ugen på en måde, hvor pulsen kommer så højt op, at du bliver forpustet. Det kan gøres på flere måder.

Du kan bruge pulsuret og indlægge perioder, hvor du træner ved nær maksimal puls i 30 til 60 sekunder, eller ved 85 pct. af maksimal puls i 4 minutter ad gangen. Men du kan også udføre din intervaltræning uden pulsur ved hjælp af såkaldte fartlege eller tempoløb. Vælg en rute, du kender.

Tre til fire gange på ruten udser du dig en strækning på to til tre minutter, hvor du løber alt, hvad du kan, eller en længere strækning hvor du løber submaksimalt i fire minutter, dvs. du bliver forpustet, men du ved med dig selv, at du ikke giver dig helt og fuldt.

LÆS ARTIKEL En anden form for intervaltræning får du ved at løbe i varieret og bakket terræn. Her er risikoen for skader mindre end ved at løbe intervaller ved høj intensitet på fladt terræn. Du fortæller, at du laver bakketræning ved at tage den samme bakke ti gange. Det kan måske være medvirkende årsag til, at du ikke mærker nogen fremgang, for ensformig træning er ikke særlig motiverende.Har du overvejet bare at løbe i et varieret terræn? Her vil du måske opleve, at tankerne flyver bedre, og du får set mere af den smukke Frederiksberg Have. Og måske kan du tage Søndermarken med?

Når du konditionstræner i bakket terræn, skal du løbe i et sådant tempo, at du næsten ikke kan holde en samtale, så længe der er fladt. Sætningerne knækker over. Ved foden af bakken skal du holde det samme tempo og fortsætte op ad bakken.

Dermed stiger pulsen, og du løber ved høj intensitet, hvor du bliver forpustet og svedig. Når du når bakkens top, holder du tempoet. Dermed fortsætter du løbet med relativt høj intensitet, indtil åndedrættet tillader, at du igen næsten kan føre en samtale.Du kører ned i tempo et par minutter, så du atter kan tale, uden at sætningerne falder fra hinanden. Når du ser den næste bakke, går du igen lidt op i tempo til en fart, der svarer til, at sætningerne falder fra hinanden, og holder denne fart op ad bakken og gentager seancen.

Du skal virkelig være forpustet på toppen af bakkerne, ellers fremmer du ikke konditionen. En bedre kondition betyder, at du kan løbe hurtigere. Og det betyder, at du statistisk set har en nedsat risiko for hjerte-kar-sygdomme og andre livsstilssygdomme.

Det betyder også, at du bliver mindre træt i løbet af dagen. Det er nemlig intensiteten, der trætter. Og jo bedre din form er, jo mindre er den intensitet, du skal op på for at gennemføre hverdagens gøremål på arbejdet, i hjemmet og i fritiden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden