Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Arkivfoto: Kasper Løftgaard

Arkivfoto: Kasper Løftgaard

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund svarer: Er stråling fra iPads og mobiltelefoner farligt

En læser vil vide om stråling fra en iPad placeret i skødet påvirke forplantningsorganerne.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lise Giødesen Lassen:

Et vigtigt emne, du godt må tage op, er, om der findes videnskabelige undersøgelser om effekten af at bruge iPads anbragt i skødet.

Nutidens børn sidder jævnligt med iPad i skødet ofte i længere tid ad gangen. Det ville være frygteligt, om det kunne påvirke forplantningsorganerne hos børn.

LÆS ARTIKEL

Bente Klarlund Pedersen:

Jeg har ikke fundet videnskabelige undersøgelser, der kan give svar på, om strålingen fra iPads har de skadelige effekter, du spørger om. Videnskabelige undersøgelser har heller ikke entydigt kunnet påvise helbredsmæssige konsekvenser for mennesker, der bruger mobiltelefoner intensivt.

Enkeltstående undersøgelser har antydet, at der kunne være en ganske lille og marginal øget forekomst af specifikke former for kræft i hjernen ved lang tids (mere end 10 år) intensiv brug af mobiltelefon. Der er dog få epidemiologiske undersøgelser af lang tids brug af mobiltelefoner, længere end 13-15 år, og ikke mindst er der få studier, der vurderer, om der er sundhedsskadelige konsekvenser af børn og unges brug af mobiltelefoner.

Så man ved simpelthen ikke, om der kan være en risiko ved overdreven brug af mobiltelefoner, iPads og lignende. Alt tyder på, at en eventuelt risiko vil være meget lille.

Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen generelt, at både børn, unge og voksne begrænser deres brug af mobiltelefoni ved at bruge håndfri funktion (f.eks. headset), hvorved hjernen udsættes for mindre stråling, fordi mobiltelefonen ikke holdes ind mod øret; anvende sms-beskeder i stedet for at tale i mobiltelefon; begrænse telefonsamtalernes længde og lade være med at presse mobiltelefonen mod øret.

Sundhedsstyrelsen skriver også, at forældre konkret kan være med til at sætte grænser for børns brug af mobiltelefoner, herunder sørge for, at de yngste børn ikke får mobiltelefoner. Forældrene rådes endvidere til at fortælle børn, der bruger mobiltelefon, at en eventuel påvirkning fra mobiltelefonen er langt mindre, hvis de tidligere nævnte anbefalinger følges.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden