Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Thomas Borberg (arkiv)
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund svarer: Er det sundere at drikke varmt vand end koldt?

En læser har erfaret at man både i Kina og Indien drikker varmt vand, og han undrer sig over om det i virkeligheden er sundere.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristian Skårhøj:

Efter at have rejst rundt i verden har jeg erfaret, at i både Indien og Kina drikker man varmt vand. I Kina var det faktisk nærmest umuligt at få serveret koldt flaskevand på restauranterne.

Landenes hygiejniske forhold i betragtning kan jeg godt se fornuften i at koge vandet, men de argumenterer hårdnakket for, at det er sundere for kroppen at drikke varmt vand. En hurtig Google-søgning får mig på sporet af det indiske, hinduistiske, traditionelle medicinske system ayurveda, som tilsyneladende anbefaler dette. Jeg vil gerne vide, om der inden for vores vestlige opfattelse af videnskab er belæg for en sådan påstand?

LÆS ARTIKEL

Bente Klarlund Pedersen:

Som du skriver, er det mange steder på kloden en vældig god idé at koge vandet af hygiejniske grunde. Vi drikker primært vand af hensyn til vores hydrering, og her er vandets temperatur underordnet.

Ayurveda er en medicinsk praksis, som anvendes inden for hinduismen. Ayurvedisk viden er baseret på mange tusinde års erfaring og indisk lægevidenskab. Der er tre forskellige elementer inden for ayurveda, pitta, vata og kapha. Pitta er ild, som er forbundet med synet. Vata er rum og luft, som er forbundet med hørelsen og følesansen. Kapha er vand og jord, som er forbundet med smags- og lugtesansen.

I modsætning til koldt vand kan varmt vand som bekendt få smagsstoffer frem i f.eks. te, kaffe og krydderier. Det er muligt, at Østens hang til det varme vand netop har med gastronomisk nydelse at gøre. Alternativt kan det være, at man ved at servere vandet varmt klart viser, at der er taget højde for hygiejnen. Tanken om inficeret vand og en deraf følgende dårlig mave kan tage appetitten fra de fleste, og det er de kinesiske restauratører naturligvis ikke interesserede i. Men set ud fra et snævert vestligt sundhedssynspunkt er der ikke belæg for, at det er sundere at drikke vandet enten koldt eller varmt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden