Foto: Thomas Borberg (arkiv)
Klarlunds brevkasse

Klarlund svarer: Er det sundere at drikke varmt vand end koldt?

En læser har erfaret at man både i Kina og Indien drikker varmt vand, og han undrer sig over om det i virkeligheden er sundere.

Klarlunds brevkasse

Kristian Skårhøj:

Efter at have rejst rundt i verden har jeg erfaret, at i både Indien og Kina drikker man varmt vand. I Kina var det faktisk nærmest umuligt at få serveret koldt flaskevand på restauranterne.

Landenes hygiejniske forhold i betragtning kan jeg godt se fornuften i at koge vandet, men de argumenterer hårdnakket for, at det er sundere for kroppen at drikke varmt vand. En hurtig Google-søgning får mig på sporet af det indiske, hinduistiske, traditionelle medicinske system ayurveda, som tilsyneladende anbefaler dette. Jeg vil gerne vide, om der inden for vores vestlige opfattelse af videnskab er belæg for en sådan påstand?

LÆS ARTIKEL

Bente Klarlund Pedersen:

Som du skriver, er det mange steder på kloden en vældig god idé at koge vandet af hygiejniske grunde. Vi drikker primært vand af hensyn til vores hydrering, og her er vandets temperatur underordnet.

Ayurveda er en medicinsk praksis, som anvendes inden for hinduismen. Ayurvedisk viden er baseret på mange tusinde års erfaring og indisk lægevidenskab. Der er tre forskellige elementer inden for ayurveda, pitta, vata og kapha. Pitta er ild, som er forbundet med synet. Vata er rum og luft, som er forbundet med hørelsen og følesansen. Kapha er vand og jord, som er forbundet med smags- og lugtesansen.

I modsætning til koldt vand kan varmt vand som bekendt få smagsstoffer frem i f.eks. te, kaffe og krydderier. Det er muligt, at Østens hang til det varme vand netop har med gastronomisk nydelse at gøre. Alternativt kan det være, at man ved at servere vandet varmt klart viser, at der er taget højde for hygiejnen. Tanken om inficeret vand og en deraf følgende dårlig mave kan tage appetitten fra de fleste, og det er de kinesiske restauratører naturligvis ikke interesserede i. Men set ud fra et snævert vestligt sundhedssynspunkt er der ikke belæg for, at det er sundere at drikke vandet enten koldt eller varmt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce