Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Slottermo Lyngstad (arkiv)
Foto: Martin Slottermo Lyngstad (arkiv)

betændelse. Mange kan opleve gener, hvis ikke man giver armene en pause fra computeren.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Ømme arme siger stop længe

Der kan gå måneder før seneskedehindebetændelse går væk, siger Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Birthe Birkebæk:

I september 2014 fik jeg seneskedehindebetændelse i højre håndled. Siden da har jeg brugt håndledsskinne on/off og holdt håndled og arm nogenlunde i ro. Medio februar 2015 påbegyndte jeg behandling hos en fysioterapeut, der masserer håndled og arm cirka hver anden uge. Jeg holder fortsat hånd og arm i ro så meget som muligt.

LÆS ARTIKEL

Mit spørgsmål går på, hvornår jeg kan forvente, at betændelsen er væk. Jeg har haft lidelsen tidligere, tilbage i 2012. Her modtog jeg samme behandling hos den samme fysioterapeut, og dengang gik der 9 måneder fra diagnosticering til helbredelse.

Jeg er journalist og sidder en del ved min Mac, når jeg er rask og uden betændelse i senerne. Det håber jeg, at jeg snart kan vende tilbage til.

Jeg har tjekket NetDoktor, og der fremgår det, at den generelle prognose for helbredelse er op til et år. Hvis jeg kan tage denne prognose for pålydende, vil det have en positiv effekt på min tålmodighed.

Bente Klarlund Pedersen:

Senerne forbinder musklerne med knoglerne. De sener, der løber forbi håndled og fodled, er omgivet af såkaldte seneskeder, der beskytter senerne mod de underliggende knogler.

Seneskederne er foret med slimhinder, så senerne kan bevæges frit. Hvis seneskedernes slimhinder bliver irriterede, taler man om tendovaginitis, seneskedehindebetændelse, seneskedebetændelse eller de Quervains seneskedebetændelse efter lægen, der først beskrev fænomenet. Der er tale om en irritationstilstand, men ikke infektion med bakterier eller virus.

Seneskedebetændelse opstår, når senen er udsat for overbelastning – typisk i form af mange gentagne bevægelser. Det kan f.eks. være computerarbejde, samlebåndsarbejde, betjening af kasseapparat, eller det kan forekomme hos idrætsfolk, hvor kraftig brug af musklerne overbelaster senerne. Det er nyligt beskrevet, at mennesker, der sender mange sms-beskeder daglig, risikerer at udvikle seneskedebetændelse.

LÆS OGSÅ

Irritation af senen fører til en betændelsesreaktion, hvor seneskeden hæver, bliver øm og varm, og senens funktion hæmmes på grund af mindre plads i seneskeden. Hvis betændelsestilstanden ikke falder til ro, kan der dannes arvæv, senen kan skrumpe, og senens funktion kan påvirkes varigt.

Det er korrekt, at langt de fleste tilfælde vil gå i sig selv igen ved at holde senen fuldstændigt i ro med et tidsperspektiv på måneder og op til et år. Men hvis tilstanden har stået på i mere end et par uger, og ikke mindst hvis der også er smerter i hvile, skal der en læge ind over.

Din læge kan udskrive såkaldte non-steroide antiinflammatoriske midler (gigtpræparater), f.eks. Brufen eller lignende, der ikke blot er smertestillende, men også kan dæmpe irritationen. I svære tilfælde kan man overveje indsprøjtninger med binyrebarkhormon (steroid), der har effekt i halvdelen af tilfældene.

Man kan eventuelt have glæde af en aflastende skinne. Hvis der er dannet arvæv, kan kirurgisk spaltning af seneskeden komme på tale.

Kilder:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24932451

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23412309

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden