Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg (arkiv)
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

fedme. Det kan være meget svært at komme af med overflødige kilo, hvis man i forvejen kæmper med psykisk sygdom.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Psykisk syge har brug for støtte til vægttab

Klarlund bliver berørt over en læsers svære situation.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anonym:

Jeg er en kvinde på 35 år med en noget sammensat problemstilling, som jeg håber, du kan hjælpe mig med.

Jeg er 168 cm høj og vejer 125-130 kilo og er absolut nødt til at tabe mig. Jeg har skizofreni og angst. Jeg er velmedicineret for psykose, men får det værre, når jeg bliver presset, og har ofte svært ved at tage offentlig transport eller møde andre mennesker. Derfor måtte jeg melde fra til ’Motion XL’ – et kommunalt tilbud for meget overvægtige.

LÆS ARTIKEL

Mit aktivitetsniveau er meget lavt, da jeg ikke så tit kommer ud af lejligheden. Derfor er jeg naturligvis også i virkelig dårlig form. Jeg har tidligere forsøgt mig med kostomlægning og slankekure – jeg har opnået de bedste resultater med kalorietælling. Desværre rinder motivationen ud efter cirka en måned. Det føles som et stort tab at spise sundt, og når jeg ’rammer muren’, er det, fordi projektet føles lige så håbløst som at male et hus med en kuglepen.

Mit problem er altså mest et spørgsmål om at blive holdt til ilden og om motivation i det hele taget. Er der ting, jeg selv kan gøre for at holde dampen oppe? Findes der i kommunalt eller psykiatrisk regi et tilbud, der både tager hensyn til min store overvægt og mine psykiske barrierer?

Almindelige træningscentre er næsten helt udelukket, da jeg er på kontanthjælp.

Bente Klarlund Pedersen:

Jeg blev meget berørt af din henvendelse og ked af det, for jeg tror desværre ikke, at der er megen hjælp at hente på kort sigt. Afhængigt af hvor du bor, kan der dog være særlige lokale tilbud, f.eks. inden for distriktspsykiatrien. Din egen læge må guide dig her.

Forskning viser, at mennesker med psykisk sygdom har stor effekt af motion og diæt, både hvad angår vægttab, kondition og forbedring af stofskifte, men også når det gælder den mentale sundhed. Fysisk aktivitet kan f.eks. dæmpe symptomer på angst og depression.

Men der er, som du nævner det, behov for særlig støtte. De motions- og kosttilbud, der findes i kommunalt regi, passer sjældent til de særlige problemer, som mennesker med psykiske lidelser kan have.

Grundlæggende repræsenterer du et overset og fornægtet problem, der klart dokumenterer, at psykisk sygdom står meget lavt i sygdommenes hierarki. Det er tragisk og uansvarligt. Især i betragtning af at den medicin, du får, ikke sjældent forårsager vægtstigning på 20-30 kg. En del af din overvægt er sandsynligvis en følgevirkning til den medicin, du får som behandling for skizofreni.

Jeg vil gerne understrege, at det er bedst, hvis du kan få tilbud om superviseret træning og hjælp til vægttab. Hvis det ikke lykkes, så prøv at gå 10.000 skridt hver dag. Du kan enten anvende en app til din mobiltelefon eller en skridttæller.

Du kan også logge ind på www.aktivsundhed.dk , hvor der er træningsprogrammer, som kan anvendes i hjemmet. Hvis du har en ven eller en bekendt, som vil være din træningsmakker, kunne I lave faste aftaler om at gå eller lunte en tur.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden