Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mugost. Oste der er podede med skimmelsvamp er helt uskadelige for mennesker.
Foto: Rune Pedersen

Mugost. Oste der er podede med skimmelsvamp er helt uskadelige for mennesker.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: En ostemad er ufarlig for raske mennesker

Ost er sundt for almindelige raske mennesker.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra Peter:

Forleden var der en, der fortalte mig, at meget ost er usundt. Noget med, at den måde, ost bliver til på, kan betyde, at immunforsvaret bliver svækket.

Det lyder i mine ører langt ude.

LÆS ARTIKEL

Bente Klarlund Pedersen:

Hvis man ikke har behov for at tælle kalorier, er ost en ganske sund fødevare. Ganske vist indeholder ost mættet fedt, men der er forskning, der tyder på, at der er nogle stoffer i osten, som modvirker de negative effekter af det mættede fedt.

Forskere fra Københavns Universitet viste i 2012, at fedt fra ost er sundere end smør. 49 tilfældigt udvalgte personer havde i seks uger spist enten 143 gram 45+ fast ost eller 47 gram smør dagligt.

Efter seks uger med henholdsvis ost og smør fik de taget en blodprøve. Her viste det sig, at ostespiserne havde et væsentlig mindre indhold af det lede LDL-kolesterol i blodet end smørspiserne. Ifølge forskerne bag undersøgelsen var konklusionen, at ost sænker indholdet af LDL-kolesterol i blodet sammenlignet med smør.

Hjerteforeningen siger, at man sagtens kan lægge en skive 45+ ost på sit brød, hvis man kun spiser ost en gang om ugen. Hvis man derimod spiser ost hver dag, bør man holde sig til 30+ eller derunder.

Nogle bløde oste som brie og camembert danner hvid skimmelsvamp, og blåskimmeloste, som f.eks. roquefort, har sine blå pletter, fordi osten podes med blåskimmel. Disse skimmelsvampe er fuldstændigt uskadelige for mennesker.

Bløde oste, der har stået længe i køleskabet, eller som nærmer sig holdbarhedsdatoen, bliver af og til inficeret med bakterien listeria. De fleste danskere vil på et eller andet tidspunkt blive smittet med bakterien, men de færreste bliver syge. Det sørger immunforsvaret for. Hos ældre og svækkede personer samt gravide kan der opstå alvorlige komplikationer som blodforgiftning (bakteriæmi/sepsis) eller hjernehindebetændelse (meningitis), og det er disse alvorlige infektioner, der er fokus på, når listeriainfektioner omtales.

Hvis man er gravid eller svækket, skal man være særligt opmærksom på ikke at spise ost lavet af rå (upasteuriseret) mælk, da der i sjældne tilfælde kan være bakterier heri. Der er uenighed om, hvorvidt gravide generelt bør holde sig fra bløde oste, men man kan med sikkerhed spise pasteuriserede hårde oste som gruyere, emmentaler og lignende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden