Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skadevirkning. En anynom læser spørger brevkassen, hvordan det hænger sammen med helbredet efter rygning.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Skadevirkning. En anynom læser spørger brevkassen, hvordan det hænger sammen med helbredet efter rygning.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Så hurtigt heler kroppen sig selv efter rygestop

Der er store gevinster ved at stoppe med at ryge.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra en anonym læser:

Jeg læste dit svar i brevkassen om rygning og om, at det var skadeligt.

Kan kroppen godt nå at ’rense’ sig selv for røgen? Jeg har de sidste to år røget fire cigaretter til fester (og har tænkt mig aldrig at ryge flere), men er det meget skadeligt? Min veninde fortalte mig, at nu da jeg havde røget så få cigaretter over længere tid, kunne min krop nå at rense det ud. Er det rigtigt?

Jeg håber, du kan hjælpe. Jeg synes, det er rigtig dumt af mig at have røget, da jeg aldrig kunne finde på det i ædru tilstand.

LÆS ARTIKEL

Bente Klarlund Pedersen:

Der er ingen tvivl om, at cigaretter er meget skadelige. Du har derfor taget en klog beslutning om, at du ikke vil ryge mere.

LÆS OGSÅ

Hvis du med fire cigaretter til fester de sidste to år mener fire cigaretter til hver fest, kan det jo godt blive til en hel del, hvis der er mange fester i dit liv. Mange festrygere glider stille og roligt over i en tilværelse som dagligrygere. Det er altså rigtig godt, at du har kvittet cigaretterne, men du får mig ikke til at skrive, at festrygning ikke er skadeligt.

Du spørger, hvornår kroppen er renset for tobak. Tobaksrøgen findes ikke i din krop mere, så på den måde er du renset, men de småskader, som tobaksrøgen måske har forårsaget, tager tid at hele. Selv om skaderne nok er meget, meget små i netop dit tilfælde – hvis du da ikke har festet totalt igennem – vil jeg fortælle dig og læserne i øvrigt, hvad der sker, når man holder op med at ryge.

Nedenstående er særligt relevant for mennesker, der ryger dagligt og overvejer rygestop.

20 minutter efter din sidste cigaret vil pulsen falde til det normale niveau, og temperaturen i dine hænder og fødder vil stige til det normale. Efter 8 timer nedsættes mængden af kulilte i blodet til det normale, og mængden af ilt i blodet øges til normale værdier. Efter 24 timer er risikoen for at få en blodprop i hjertet blevet mindre. Efter 48 timer tilpasser dine nerveceller sig til den manglende nikotintilførsel, og lugte- og smagsevnen bliver bedre.

Efter 72 timer øges din lungekapacitet. Efter 2 uger til 3 måneder bliver blodforsyningen til dit væv forbedret, og du føler dig mindre stresset og har mere overskud. Efter 1 til 9 måneder reduceres hoste, tilstopning af bihulerne og åndenød; der vokser nye fimrehår ud i luftvejene, lungerne renses bedre, og faren for luftvejsinfektioner bliver mindre.

Efter 1 år er risikoen for at dø af blodprop i hjertet reduceret til halvdelen af den risiko, som man ville have haft, hvis man var fortsat med at ryge.

Efter 5 år er risikoen for at dø af blodprop i hjertet næsten den samme som for en ikkeryger, risikoen for at dø af lungekræft er reduceret til halvdelen af den risiko, som man ville have haft, hvis man var fortsat med at ryge.

Efter 10 år er risikoen for at dø af lungekræft yderligere reduceret og nærmer sig den risiko, som man ville have haft som aldrigryger. Også risikoen for andre typer kræft er reduceret – i munden, strubehovedet, spiserøret, urinblæren, nyrerne og bugspytkirtlen. Rygere, som stopper før 30-års alderen, forlænger livet med 10 år, men selv rygere, som først stopper efter 60-års alderen, får i gennemsnit 3 år ekstra at leve i.

https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/sundhedsoplysning/rygning/rygestop/forandringer-ved-rygestop/

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden