Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Jens Dresling
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Sommerferien giver os tid til at overveje hverdagen

Tid til at lave ingenting giver tid til at tænke over, hvordan vi lever livet.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sommerferien er forbi for mange af os, og hverdagen venter. Men måske skal det ikke være helt den samme hverdag som før ferien. For når man har haft tid til at lave ingenting, er der en risiko for, at man begynder at reflektere over sit liv.

Er hverdagen sådan, som man ønsker den? Er der noget, der mangler? Eller noget, der skal skæres bort?

LÆS ARTIKEL

Sådanne tanker opstår også hos mennesker, der pludselig bliver alvorligt syge eller på anden måde bliver rystet i deres grundvold. Jeg har oplevet det blandt venner og kolleger, der har fået kræft eller en blodprop i hjertet eller har mistet et nært familiemedlem.

Man oplever, at livet er skrøbeligt, og at man ikke kan tage det for givet. Man kan ikke bare skalte og valte med tiden, udsætte det ene og det andet. Og sige ja til alt og alle. Det er ikke længere en kliche, at tiden er dyrebar.

Det vil ofte føre til, at man gennemgår sit liv og gør op med sig selv, om man er involveret i aktiviteter, der bare suger saft og kraft ud af én uden at give ret meget igen. Er man virkelig nødvendig på lige denne post? Eller kunne en anden lige så godt udfylde den? Får man glæde, socialt fællesskab og inspiration af at være med i dette udvalg eller denne forening? Gør man en forskel i det store eller små?

Eller skal man se at få ryddet op og ud i de gamle aktiviteter, så der bliver plads til nye? Eller bare mere tid med familien? Tid til at motionere, læse bøger eller gå i biffen?

Den kendte frase om at leve hver dag, som om det var den sidste, giver ikke mening, hvis den alene handler om at få det bedste ud af nuet, fordi man ikke ved, om der er en morgendag. Man må have gårsdagen med. For det, du gør netop nu, kan for altid ændre den historie, der er om det liv, du har levet indtil nu.

Center for Vild Analyse skriver i en artikel i Information: »Når Allan Simonsen deltager i ’Vild med dans’, ødelægger det på en måde hele magien om hans person og hans store fodboldkarriere bagud«.

Selv er jeg egentlig mere optaget af, hvordan jeg kan leve i nuet og samtidig planlægge min tid med tanke på, at den er kostbar.

Det er ærgerligt, hvis der skal alvorlig sygdom og død til, før man begynder at tænke over sit liv. Det kan være en god øvelse at stille sig selv spørgsmålet: Hvordan skulle min hverdag se ud, hvis jeg vidste, at jeg kun havde ét år tilbage? Hvor ville jeg gerne nå at sætte mit aftryk? Skulle jeg skrive en bog? Rejse ud og se verden? Bruge mere tid sammen med mine kære? Eller droppe det job, der ikke giver glæde?

Måske voldsomt store spørgsmål. Men man kan da starte med at kaste et blik på sin kalender. Har man kontrol over den? Eller er den fyldt med aftaler og aktiviteter, som man egentlig ikke ser frem til? Kunne det ændres?

Hvis man laver hvordan-skulle-mit-liv-se-ud-øvelsen fra tid til anden, er man måske så heldig, at den dag, hvor ulykken rammer, kan man svare: Ja, selv hvis jeg vidste, jeg skulle dø i morgen, ville jeg ønske at vågne op med den samme partner, bo i det samme hus, gå på det samme arbejde og leve præcis det liv, der står i min kalender i dag.

Kilde: http://www.information.dk/475709

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden