Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: Finn Frandsen
Klarlunds brevkasse

Klarlund: Det er sundt at have lavt blodtryk

Kronisk lavt blodtryk behøver ikke at være farligt eller til gene, men man kan dyrke motion for at hæve blodtrykket.

Klarlunds brevkasse

Spørgsmål fra Anonym:

Jeg er en kvinde på 43 år, som mange gange i forbindelse med diverse lægetjek og tre graviditeter har fået konstateret, at mit blodtryk er lavt. Ikke som en sygdom, men blot naturligt meget lavt. Min mor har præcis det samme lave blodtryk, og med alderen har det ikke, hverken for hende eller mig, ændret sig det fjerneste.

LÆS ARTIKEL

Mit spørgsmål er, om det er sundt eller usundt? Ud over at man kan blive svimmel, når man rejser sig for hurtigt, er der så nogle gener, vi bør holde øje med på længere sigt?

Jeg er sund, slank og dyrker motion, og jeg drikker og ryger ikke, så jeg tænker ikke, at jeg på nogen måde befinder mig i farezonen. Men jeg spekulerer på, om der er dele af kroppen, der med årene skal på overarbejde på grund af det lave blodtryk? Eller om jeg blot sammen med min mor skal glæde mig over det lave tryk.

Bente Klarlund Pedersen:

Hvis man i øvrigt har det godt, er det sundt at have et lavt blodtryk. Når man måler blodtrykket, måles der som regel to blodtryk angivet som en brøk, hvor brøken angiver såkaldt systolisk/diastolisk blodtryk. Hvis man har forhøjet blodtryk, har man øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Grænsen mellem højt og normalt blodtryk er imidlertid ikke skarp.

LÆS OGSÅ

I en stor undersøgelse har man samlet oplysninger om blodtryk fra 61 studier med i alt 1 million mennesker, som man har fulgt i 12,7 år i gennemsnit. Risikoen for at dø af en blodprop i hjernen faldt lineært med faldende blodtryk. Denne sammenhæng var til stede indtil et systolisk blodtryk på under 115 mm Hg eller et diastolisk blodtryk på under 75 mm Hg. Det samme var tilfældet for risikoen for at dø af hjertesygdom.

Man kan vise, at en person med et systolisk blodtryk på 120 mm Hg har halvt så stor risiko for at dø af en blodprop i hjertet som en person med et systolisk blodtryk på 140 mm Hg. Alligevel er det defineret, at et blodtryk først er forhøjet, hvis det systoliske blodtryk er højere end 140 mm Hg, og/eller det diastoliske blodtryk er højere end 90 mm Hg.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har i 1999 defineret det optimale blodtryk som værende mindre end 120 mm Hg (systolisk) og mindre end 80 mm Hg (diastolisk). Såfremt blodtrykket ligger under 90/60 ved gentagne målinger under samme omstændigheder, siger man, at personen har et lavt blodtryk.

Ved en række medicinske tilstande optræder lavt blodtryk, for eksempel ved hjertesygdomme, lavt stofskifte, nedsat funktion af binyrer, leversygdomme med videre. Man kan også have faretruende lavt blodtryk ved blodforgiftning, blodtab, traume eller anden alvorlig akut lidelse.

I dit tilfælde drejer det sig formentlig om en godartet såkaldt primær form for lavt blodtryk. Hos nogle personer kan det lave blodtryk give anledning til svimmelhed og træthed. Det gælder især, hvis man har såkaldt stillingsbetinget lavt blodtryk, hvor trykket falder, når man rejser sig.

I så fald anbefaler man fysisk træning som behandling af det lave blodtryk. For ligesom motion kan sænke blodtrykket hos en person med for højt blodtryk, kan fysisk aktivitet hæve blodtrykket hos en person med lavt blodtryk.

Men alt i alt er det fint at have et lavt blodtryk, når man ellers har det godt. Det lave blodtryk sætter ikke kroppen på overarbejde, og der er ingen gener, du behøver at holde øje med.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce