Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Pas på med at overdrive mængden af solsikkekerner og hørfrø

Man bør ikke spise solsikkekerner og hørfrø i større mængde, råder Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra Birgitte Lyngsø:

Præcis hvor mange solsikkekerner er det tilrådeligt at indtage per dag?

Jeg er klar over, at kernerne har et højt indhold af kadmium, og at kadmium ikke forsvinder fra kroppen igen, men ophobes over årene.

LÆS ARTIKEL

Kan kadmiumindholdet avles mindre, og er det måske allerede sket?

Jeg har cøliaki og kigger ofte på nettet efter opskrifter. Her har jeg bemærket en meget udbredt brug af solsikkekerner f.eks. i brød med kerner i store mængder, postej af solsikkekerner, risotto lavet på solsikkekerner i stedet for ris, tærtebunde med kværnede solsikkekerner som fedtstof osv. Jeg vil derfor gerne vide, om der er nogle grænseværdier i forhold til cancerrisiko.

Bente Klarlund Pedersen:

Cadmium optages fra jorden i planter og ophobes dermed i fødevarer, der indtages af mennesker og dyr. Fødevarer er den største kilde til cadmium hos mennesker, der ikke ryger. Hvis man ryger, får man en del cadmium, som findes i store mængder i tobaksplanter.

Cadmium kan give kroniske nyreskader og er mistænkt for at medføre kræft. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man begrænser sit indtag af solsikkekerner samt hørfrø, som også har et højt indhold af cadmium. Det daglige cadmiumindtag bør ikke ligge over 20 mikrogram.

LÆS OGSÅ

Man bør derfor ikke spise solsikkekerner og hørfrø i større mængder. Men man kan sagtens bruge solsikkekerner og hørfrø f.eks. i brød, da mængderne er relativt små, og man kan anvende dem som planteolier, da cadmium forbliver i presseresten.

Andre frø og kerner som sesamfrø, pinjekerner, græskarkerner og birkes indeholder væsentlig mindre cadmium. Du kan eventuelt erstatte solsikkekerner med nogle af disse kerner eller frø.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden