Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LÆRKE POSSELT
Foto: LÆRKE POSSELT

PARADOKS. Mens alkohol øger risikoen for at få brystkræft, viser nyere studier, at alkohol enten har ringe eller ingen indflydelse på, om man dør af sygdommen

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Her er fakta om alkohol og brystkræft

Samspillet mellem brystkræft og alkohol er komplekst.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er en statistisk kobling mellem brystkræft og usund livsstil, herunder alkohol. Men alle, jeg kender med brystkræft, er sunde, slanke, ikkerygende kvinder, der drikker meget lidt.

Langt de fleste tilfælde af brystkræft er nemlig ikke forårsaget af livsstil. En mulig sammenhæng mellem alkohol og brystkræft er imidlertid vigtig.

LÆS ARTIKEL

I bogen ’Kvinder og vin’ af vinkyper Malene Smidt Hertz og læge Erik Skovenborg kan man finde tal på brystkræft og alkohol.

Blandt 1.000 afholdende kvinder vil 100 udvikle brystkræft. Risikoen for brystkræft øges med 7 pct. for hver daglige genstand. Blandt 1.000 kvinder, der drikker en genstand daglig, vil 107 således udvikle brystkræft.

Blandt 1.000 kvinder, der drikker to genstande daglig, vil 114 udvikle brystkræft og så fremdeles.

Samtidig viser flere studier samstemmende en mindre risiko ved et beskedent dagligt forbrug i modsætning til weekenddruk. En høj promille øger altså risikoen for brystkræft.

I den forbindelse skal det bemærkes, at promillen er lavere, hvis man drikker til maden, end hvis man drikker samme mængde på fastende hjerte.

Daglig indtagelse af folinsyre kan tilsyneladende mindske eller fjerne den øgede risiko for brystkræft i forbindelse med indtagelse af alkohol. Indtag af godt 400 mikrogram folinsyre daglig har i 16 studier vist at nedsætte risikoen for brystkræft, mens tre studier ikke fandt nogen effekt.

Der er en høj forekomst af folinsyre i f.eks. lever og grønne grøntsager som broccoli, spinat og romainesalat.

Når brysterne udsættes for østrogen, øges risikoen for brystkræft. Jo flere gange en kvinde har menstrueret, des større er den samlede risiko. Tidlig menstruation, sen menopause, ingen fødsler eller amninger samt hormontilskud øger ligeledes risikoen.

Alkohol øger især risikoen for den østrogen-receptor-positive brystkræft og i mindre grad den østrogen-receptor-negative kræftform.

Den østrogen-receptor-positive kræftform kan behandles med antihormon og har en bedre overlevelse end den østrogen-receptor-negative. Alkohol øger i højere grad risikoen for kræft i brystets kirtelvæv end i kirtelgangene. Kræft i kirtelvæv har større chance for helbredelse end kræft i kirtelgange.

Chancerne for at overleve brystkræft er steget støt, og 82 pct. af de kvinder, der får brystkræft, er i live efter 5 år.

Mens alkohol øger risikoen for at få brystkræft, viser nyere studier, at alkohol enten har ringe eller ingen indflydelse på, om man dør af sygdommen – måske fordi de kræftformer, der er forbundet med alkohol, hører til de mindre aggressive.

Både mænd og kvinder har en lille nedsat risiko for at dø af hjertesygdom, hvis de drikker 1-2 genstande om dagen. Totalt set er der altså en nedsat risiko for død, hvis man drikker lidt alkohol fordelt over ugens dage i forhold til at være afholdende.

Samspillet mellem brystkræft og alkohol er komplekst og inkluderer kønshormoner, kost og arvelighed. Tallene her kan den enkelte bruge i sit valg af livsstil.

Kildehenvisning

Pre-diagnostic alcohol consumption and breast cancer recurrence and mortality: results from a prospective cohort with a wide range of variation in alcohol intake.Holm M, Olsen A, Christensen J, Kroman NT, Bidstrup PE, Johansen C, Overvad K, Tjønneland A.

Int J Cancer. 2013 Feb 1;132(3):686-94. doi: 10.1002/ijc.27652. Epub 2012 Jun 20.

Alcohol intake and mortality among women with invasive breast cancer. Harris HR, Bergkvist L, Wolk A.

Br J Cancer. 2012 Jan 31;106(3):592-5. doi: 10.1038/bjc.2011.561. Epub 2012 Jan 3.

Low to moderate alcohol intake is not associated with increased mortality after breast cancer. Flatt SW, Thomson CA, Gold EB, Natarajan L, Rock CL, Al-Delaimy WK, Patterson RE, Saquib N, Caan BJ, Pierce JP.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 Mar;19(3):681-8. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-09-0927. Epub 2010 Feb 16.

'Kvinder og Vin' af Malene Smidt Hertz og Erik Skovenborg

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden