Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gavnligt. Omvendt kan kaffe siges at have positive og gavnlige effekter.
Foto: Martin Slottemo Lyngstad (Arkiv)

Gavnligt. Omvendt kan kaffe siges at have positive og gavnlige effekter.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund svarer: Er det farligt at drikke for meget kaffe?

En læser er bekymret for, om hun drikker for meget kaffe.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britta:

Jeg drikker to kopper kaffe hver morgen, og så drikker jeg mange kopper kaffe på arbejde i løbet af dagen. Jeg ved ikke præcis hvor mange, men det er min måde at tage en pause på. Det bliver i hvert fald til 3-4 kopper i løbet af dagen. Alt i alt drikker jeg nok 5-6 kopper kaffe hver dag.

Jeg drikker ikke kaffe efter klokken 17, for så mener jeg, det går ud over min nattesøvn.

Fra tid til anden får jeg at vide, at det er farligt at drikke kaffe, og ikke mindst at det skulle øge risikoen for kræft. Er det rigtigt?

Bente Klarlund Pedersen:

Danskerne er en kaffedrikkende nation, og vi drikker hver i gennemsnit 4 kopper kaffe om dagen. Hverken hos mænd eller kvinder er et moderat kaffeforbrug associeret med øget dødelighed.

Der har tidligere været mistanke om en sammenhæng mellem kaffeforbrug og risiko for kræft i bugspytkirtlen, nyrer, mavesæk, bryst eller prostata, men denne mistanke kan ikke bekræftes i nyere undersøgelser. Derimod ser det ud til, at et kaffeindtag på 3-4 kopper om dagen sænker den samlede kræftrisiko og risikoen for kræft i lever, mundhule og svælg, tyktarm, endetarm og livmoder.

Forskere ved University of Utah i USA har for nylig gennemgået ni undersøgelser inden for dette felt. De personer, som daglig indtog koffeinholdig kaffe, havde 39 procent lavere risiko for kræft i nakken/hovedet, end de personer, der afstod fra den sorte drik. Forbindelsen var stærkest hos dem, der drak mindst 4 kopper daglig.

I december 2009 rapporterede forskere fra Harvard University, at de mænd i deres undersøgelse, som drak mest kaffe, havde 60 procent lavere risiko for at udvikle aggressive former for prostatakræft, end de mænd, som ikke drak kaffe.

Den gavnlige effekt af kaffe er ikke begrænset til udviklingen af kræft. Der er ganske vist ingen sikker sammenhæng mellem indtag af filterkaffe og udviklingen af iskæmisk hjertesygdom, forhøjet blodtryk, blodprop eller blødning i hjernen, men et nyere studie tyder dog på, at filterkaffe kan reducere risikoen for blodprop og hjerneblødning med godt 10 procent.

Omvendt har kogekaffe, stempel- og espressokaffe i nogle undersøgelser fremkaldt en forøgelse af både totalt kolesterol og LDL-kolesterol, som kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Filterkaffe har ikke denne virkning. Derfor tyder meget på, at filterkaffe er sundere end stempelkaffe.

Hvis man indtager 3-4 kopper kaffe, nedsættes risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 25 procent eller mere

Kaffens koffein nedsætter knoglemineralindholdet og øger derfor risikoen for knoglebrud, hvis kalciumindtaget i forvejen er lavt. Et kalciumindtag svarende til 40 mg (f.eks. 30 ml mælk) per kop kaffe kan dog kompensere for dette tab.

Hvis man indtager 3-4 kopper kaffe, nedsættes risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 25 procent eller mere. For hver ekstra kop kaffe, der drikkes – op til 6-8 kopper om dagen – ses en 5-10 procent lavere relativ risiko for sygdommen.

Der er en overbevisende beskyttende sammenhæng mellem kaffeindtag og Parkinsons sygdom svarende til en risikoreduktion på cirka 25 procent. En del studier peger også på, at et moderat kaffeindtag kan mindske risikoen for udvikling af Alzheimers sygdom.

Alt i alt er der ingen grund til at tro, at et dagligt kaffeindtag som dit har negative konsekvenser for helbredet, formentlig tværtimod.

http://videnskab.dk/krop-sundhed/kaffe-kan-reducere-risikoen-kraeft

http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/vidensrad_for_forebyggelse_kaffe_sundhed_og_sygdom_2015.pdf

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden