BMI. Det ideelle BMI stiger med alderen og for mange ældre mennesker skal det optimalt ligge i den lette ende ad overvægtsområdet i forhold til dødelighed.
Foto: Jens Dresling.

BMI. Det ideelle BMI stiger med alderen og for mange ældre mennesker skal det optimalt ligge i den lette ende ad overvægtsområdet i forhold til dødelighed.

Klarlunds brevkasse

Klarlund: Det optimale BMI er højere, end man tror

Undersøgelser peger på at den laveste dødelighed forekommer ved BMI-værdier tæt på overvægt.

Klarlunds brevkasse

Spørgsmål fra Keld:

Jeg har engang læst (eller måske drømt om) en artikel om, at folk over 50 år havde en underdødelighed ved moderat overvægt.

Det var noget med, at et BMI mellem 25 og 30 gav 6 pct. underdødelighed, og BMI mellem 30 og 35 gav 5 pct. underdødelighed. Jeg har googlet ret meget efter artiklen, uden held.

Måske var det bare en drøm ... kan du hjælpe mig med en reference?

LÆS ARTIKEL

Bente Klarlund Pedersen:

Det er korrekt, at når vi taler om det optimale BMI i forhold til sandsynlighed for et langt liv med færrest sygdomme, er der nogle nyere store undersøgelser, der peger på, at den laveste dødelighed faktisk forekommer ved BMI-værdier tæt på overvægt. Der findes en glimrende gennemgang af de vigtigste studier på www.motion-online.dk

Man skal dog ikke af den grund stræbe efter et overvægts-BMI, da der er problemer forbundet med overvægt, som ikke har noget med dødelighed at gøre. Dette kan f.eks. være problemer med slidgigt, udøvelse af fysisk aktivitet, søvn og ikke-dødelige sygdomme.

Hvis man kigger bredt på de væsentligste undersøgelser, kommer man frem til, at det optimale BMI ligger mellem 20 og 27. I de studier, hvor man er gået nærmere ind i forskellen på mænd og kvinder, ser det ud til, at det optimale område enten er det samme, eller at mænd ligger 2-5 BMI- point højere.

Generelt er det optimale BMI stigende med alderen. Groft sagt kan man sige, at unge mennesker helst skal være i normalvægtsområdet og ældre mennesker helst lavt i overvægtsområdet. I hvert fald set i forhold til samlet dødelighed. Men også for ældre mennesker skal man stadig huske på, at overvægt kan give andre problemer f.eks. i forhold til bevægeapparatet og muligheden for at være mobil.

Den artikel, du efterspørger, hedder ’Association of all-cause mortality with overweight and obesity using standard body mass index categories: A systematic review and meta-analysis’ og er publiceret i tidsskriftet Jama i 2013.

Der er tale om en flot metaanalyse, der inkluderer 97 studier, mere end 2,88 millioner mennesker og 270.000 dødsfald. Sammenlignet med dem, som undersøgelsen kategoriserer som normalvægtige (BMI 18,5-25), har personer i kategorien overvægt (BMI 25-30) 6 pct. lavere risiko for at dø i en given periode, personer i kategorien fedme (BMI 30-35) har 5 pct. lavere risiko for at dø i en given periode og personer i kategorien svær fedme (BMI +35) har 29 pct. større risiko for at dø i en given periode.

Både overvægtige og fede har i denne undersøgelse en underdødelighed. En del af forklaringen på disse overraskende fund er imidlertid, at man sammenligner med en gruppe, hvor der også er mennesker med meget lavt BMI ned til 18,5. De personer, der ligger i den lave ende af det BMI-interval, som forfatterne kalder normalt, har faktisk en overdødelighed. Hvis man i stedet havde sammenlignet med et BMI-interval på 20-25, havde man næppe fundet en betydelig underdødelighed blandt de fede.

Meget tyder dog på, at vi skal have justeret vores grænser for, hvad der er et sundt BMI. Generelt bør et BMI på mellem 20 og 30 ikke give anledning til bekymring, hvis man i øvrigt lever sundt.

Hvis man ønsker et vægttab, så er det vigtigt, at en slankekur ledsages af masser af motion.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden