Sygdom. Det kan være kritisabelt at sætte lighedstegn mellem et højt BMI-tal og fedme.
Foto: Arkivfoto: Thomas Borberg

Sygdom. Det kan være kritisabelt at sætte lighedstegn mellem et højt BMI-tal og fedme.

Klarlunds brevkasse

Klarlund: Højt bmi er ikke altid lig med sygdom

En anonym læser spørger, om det virkelig kan være sandt, at man per definition er syg med et BMI-tal på 32.

Klarlunds brevkasse

Anonym læser:

Jeg kan læse i avisen, at nogle mener, at min vægt er en sygdom. Jeg er en 52-årig mand med et bmi på omkring 32. Jeg har det egentlig okay med min vægt og får daglig motion i form af cykelture til og fra arbejde og gåture med hunden.

Sandheden er, at jeg ikke kan huske, hvornår jeg sidst har haft en sygedag, og da jeg i foråret fik lavet et sundhedstjek, var alle undersøgte parametre normale. Men nu er jeg altså per definition syg – eller er jeg?

Bente Klarlund:

Fedmeforekomsten i Danmark har været stigende i mange år. Nogle forskere foreslår derfor, at man skal definere svær overvægt, dvs. et bmi på mere end 30, som en sygdom. Ideen er, at man derved vil kunne sætte større fokus på fedme og livsstilssygdomme, hvilket som sådan er prisværdigt.

Jeg er bare ikke sikker på, at vejen frem er at definere svær overvægt som sygdom.

Da man i USA besluttede at definere fedme som en sygdom, sygeliggjorde man med ét slag knap en tredjedel af den amerikanske befolkning. Hvis vi i Danmark vælger at følge trop, vil hvert syvende menneske få en sygdomsdiagnose udelukkende baseret på deres vægt. Personligt er jeg bekymret for, at man derved forværrer stigmatiseringen af en gruppe mennesker blot på grund af deres størrelse.

LÆS ARTIKEL

Ud fra en biomedicinsk vinkel er udviklingen fra fedme til sygdom en gradvis proces. Det giver ikke mening at sige, at man er rask ved et bmi på 29 og syg ved et bmi på 31. Det er du selv et glimrende eksempel på.

Når det er sagt, skal det understreges, at risikoen for at udvikle bl.a. type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftsygdomme er forøget hos personer med svær overvægt. Det er derfor vigtigt at forebygge overvægt.

Men ved at definere fedme som en sygdom frygter jeg, at man flytter fokus fra livsstilsændringer til fedmepiller og fedmeoperationer. Bagsiden er også, at det kan have negative konsekvenser, både fysisk, psykisk, socialt og økonomisk, hvis man bliver stemplet som syg uden at være det.I en undersøgelse, der blev publiceret for et par dage siden, fandt man, at normalvægtige mennesker med en stor livvidde, som udtryk for bugfedme, havde større risiko for at dø for tidligt i forhold til en person med overvægt uden bugfedme. Ifølge en undersøgelse fra Vidensråd for Forebyggelse er der ingen garanti for, at man ved vægttab reducerer risikoen for tidlig død til et niveau, der er sammenligneligt med en person, der har bevaret normalvægten gennem hele livet – måske snarere tværtimod.

Derimod er det vigtigt at forebygge yderligere vægtstigning, og det synes jeg, at du skal tage i betragtning.

Man kan et langt stykke hen ad vejen være sund i (næsten) alle størrelser, hvis man formår at være fysisk aktiv og i øvrigt lever fornuftigt. Og man kan være i risiko for at blive syg, hvis man er tyndfed, dvs. normalvægtig med ringe muskelmasse og bugfedme. Så alt i alt tvivler jeg på, at man vil gøre godt ved at definere 400.000 mennesker som syge alene pga. deres kropsstørrelse.

VIl du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på 'Følg'-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du logger ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden