Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Vin. Er der en særlig risiko forbundet med at drikke vin, når man har været igennem et kræftforløb, spørger en læser.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Kan jeg drikke vin efter et kræftforløb?

En læser, der har haft brystkræft, spørger til Klarlunds anbefalinger vedrørende vin.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Birgitte:

Du gav for nylig nogle tal vedrørende alkohol og risikoen for at få brystkræft. Men hvordan forholder det sig, når man som jeg har haft brystkræft. Jeg har været igennem hele møllen med operation, kemo og stråling og har det rigtig godt i dag her to år efter.

Hvad er tallene i min situation, og hvilken risiko indebærer det for mig, at jeg har drukket i gennemsnit et glas om dagen, før jeg blev syg, og hvad hvis jeg fremover gerne vil drikke et glas vin i ny og næ?

Bente Klarlund Pedersen:

Glædeligt at høre, at du er kommet godt igennem behandlingen for brystkræft. Mens antallet af nye brystkræfttilfælde er steget med 2,2 procent de seneste 10 år, er dødeligheden af brystkræft i samme periode faldet med 2,5 procent. Ved udgangen af 2011 levede 56.307 danske kvinder med diagnosen brystkræft.

Gruppen af raske kvinder med brystkræft er stor og vil formentlig tiltage i de kommende år. Mange vil formentlig ligesom du gerne vide, om det er mere eller mindre farligt for dem at indtage alkoholiske drikkevarer med måde.

Der findes et stort studie fra 2013, der fulgte knap 23.000 kvinder i seks år, efter at de var blevet behandlet for brystkræft. Her finder forskerne, at moderat alkoholindtagelse på 3 til 6 genstande om ugen før diagnosen er forbundet med en 15 procent lavere total dødelighed i forhold til afholdende kvinder efter overstået behandling for brystkræft.

Når man spørger kvinderne, om de drikker efter behandling for brystkræft, finder man en risikoreduktion på 37 procent for total dødelighed ved indtagelse af 7 til 9 genstande om ugen.

Bag tallene finder vi det faktum, at den brystkræfttype, der er koblet til alkohol, er mindre aggressiv. Dertil kommer, at der er en positiv effekt på hjertedødeligheden hos kvinder, der indtager små mængder alkohol.

Kilder:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23569314

'Kvinder og vin - fra nyttig viden til sund nydelse' af Erik Skovenborg & Malene Smidt

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden