Foto: Finn Frandsen
Klarlunds brevkasse

Klarlund: Kan deodoranter øge risikoen for Alzheimers og brystkræft?

Læser: Er det usundt at smøre aluminium på huden? Og er der aluminium i krystal-deodoranter?

Klarlunds brevkasse

Liselotte Michelsen:

Jeg har læst, at der er mistanke om, at aluminium i deodoranter kan øge risiko for bl.a. brystkræft og Alzheimers. For at være på den sikre side går jeg efter aluminiumsfri deodoranter. Deodoranter med såkaldt ’naturlig krystal’ markedsføres som et sundt valg, og de er populære.

Men deodoranterne består af stoffet ’potassium alum’, der, så vidt jeg forstår, er en type aluminium. En søgning på nettet giver mange modstridende oplysninger om, hvorvidt der er aluminium i krystaldeodoranter.

Er det usundt at smøre aluminium på huden? Og er der aluminium i krystal-deodoranter?


Bente Klarlund:

Som tidligere beskrevet her på siderne har der været megen bekymring omkring aluminium, men der er fortsat en del, der ligesom dig synes, det er svært at finde rundt i deodorantjunglen.

Aluminium kan stoppe sved og lukke for hudens perspirering, og aluminium bliver derfor brugt i såkaldte antiperspiranter. Krystaldeodoranter indeholder også aluminium i form af alun, som er aluminiumsulfat.

Aluminium findes overalt i vores omgivelser, både i jord, luft og vand. Men aluminium optages meget dårligt i kroppen. Det optages stort set ikke gennem huden.

Aluminium fra antiperspiranter kan dog i ganske særlige tilfælde optages gennem beskadiget hud. Optagelsen fra mave-tarm-kanalen er begrænset, og hovedparten af det aluminium, der indtages gennem munden, udskilles igen gennem afføringen.

LÆS ARTIKEL

Der har været mistanke om en sammenhæng mellem Alzheimer og aluminium, men WHO konkluderede i 1997, at de humantoksikologiske data vedrørende en mulig sammenhæng ikke er tilstrækkelige til at slutte, at der er en sammenhæng.

Denne konklusion kan uden besvær udvides til at omfatte aluminium i deodoranter, idet aluminium som sagt stort set ikke optages gennem normal hud.

Der er også udført undersøgelser, som specifikt har vurderet, om der er helbredsrisici forbundet med anvendelse af aluminiumsholdige deodoranter til kvinder i strålebehandling for brystkræft, hvor huden kan være beskadiget. Svaret er nej.

Det er mit klare indtryk, at hovedparten af forskere i dag mener, at aluminiumshypotesen i forhold til Alzheimers ikke længere er aktuel.

Aluminum chlorhydrat har været sat i forbindelse med brystkræft, men der er intet hold i den historie.

Det er altså en myte, at deodoranter eller antiperspiranter øger risikoen for Alzheimer og brystkræft, og der findes ingen videnskabelige undersøgelser, der underbygger dette.

Såvel Miljøstyrelsen som Kræftens Bekæmpelse vurderer, at der med den nuværende viden ikke er grund til at undgå deodoranter eller antiperspiranter, som indeholder aluminium.

Miljøstyrelsen anbefaler dog ud fra et forsigtighedsprincip, at man ikke bruger deodoranter med aluminium lige efter f.eks. barbering eller voksning af armhulen, eller hvis man har eksem eller lignende, da huden optager mere aluminium, når den er beskadiget.


Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce