Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Ditte Lysgaard Holm
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Sved kan udløse stærk kløe hos motionister

Kløe og svie ved fysisk aktivitet kan have mange årsager, skriver Klarlund til ung kvindelig løber.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nina Sørensen:

Jeg er en 23-årig kvinde, som siden mine teenageår forgæves har forsøgt at begynde at motionsløbe. Ud over en knæskade har der dog været et mystisk, tilbagevendende problem over årene, som forhindrer mig i at løbe:

Min hud på især inderlår og bryster begynder at klø helt sindssygt, når jeg begynder at svede, imens jeg løber. Det er et ømt syn, når jeg som en anden Quasimodo forsøger at afhjælpe kløen, imens jeg løber, og det bliver blot forværret til en brændende fornemmelse – lidt samme følelse, som hvis man er blevet stukket af en hveps, bare mildere men over et større område.

LÆS ARTIKEL

Det går bedre om sommeren, men nu hvor efteråret kommer, bliver det snart umuligt for mig at løbe igen. Det er ikke noget, der forekommer, hvis jeg sveder, fordi jeg har det varmt, cykler eller styrketræner.

Jeg har en bmi på 21,43 og er ellers sund og rask i alle henseender. Med en arbejdsuge, som ofte sniger sig op på 60 timer, ville det være fantastisk at kunne benytte sig af en så fleksibel motionsform som løb.

Diverse læger og andet fagpersonale, jeg har opsøgt, har ikke vidst noget. Har du et kvalificeret bud på, hvordan jeg kan gribe det an?

Bente Klarlund Pedersen:

Jeg har tidligere her på siderne skrevet, at veltrænede mænd sveder mest. Jeg har siden erfaret, at mange mænd har glædet sig over denne oplysning og nu gerne ’flasher’ deres svedige kroppe. Men i dit tilfælde er det højst ubehageligt at svede.

Kløe og svie ved fysisk aktivitet kan have mange årsager. Typisk oplever man, at kløen udløses af sved, og at kløen begynder samtidigt med, at sveden pibler frem.

Hudkløe ved sportsudøvelse er almindeligt hos mennesker med atopisk eksem (børneeksem), som op mod 20 procent af befolkningen har i barne- og ungdomsårene. Selv om langt de fleste vokser fra det inden voksenalderen, vil de stadig bevare den atopiske huds evne til at reagere anderledes på en række stimuli. Det er således almindeligt, at sved udløser voldsom kløe hos mange atopikere, og det gør det svært for dem at dyrke intensiv sport.

Et andet fænomen er en type nældefeber, som især ses hos yngre, og som er stærkt kløende. Denne form for nældefeber udløses af sved ved sportsudøvelse, men kan også udløses af varme og emotionelle påvirkninger. Ved nældefeber ser man røde hævelser. Så her er der altså noget at se på huden. Det kan være en fordel, hvis man motionerer, når temperaturen er lav. Nogle personer har gavn af antihistaminer. Nældefeber ved fysisk aktivitet er svær at behandle helt, men de fleste vokser fra det.

Du kan forsøge at anvende fugtighedscreme, dvs. en creme, der indeholder mere end 20 procent fedtstof. Tør hud er mere udsat for at udvikle kløe end en velbehandlet normalt hydreret hud. Fugtighedscreme i rigelige mængder vil måske kunne reducere dine symptomer. Du kan forsøge antihistaminer (ceterizin), som virker hos nogle personer.

Prøv at undgå at motionere i meget varme, fugtige omgivelser, og afpas den fysiske aktivitet efter forholdene. Hold en kort pause i din træning, når de første symptomer opstår. Vær opmærksom på, at tæt nylontøj undertiden kan udløse kløe.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden