Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Rysten. En læser søger svar på, hvorfor hun ryster, når hun drikker rødvin.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: »Hjælp, et halvt glas rødvin udløser rysten«

En læser ryster op til 4-5 dage efter, hun har indtaget rødvin.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lisbeth Stølstrup Olesen, Søborg:

Jeg har i mange år nydt et halvt glas rødvin til aftensmaden og selvfølgelig lidt mere, når jeg har været til selskab.

Men det sidste års tid har jeg haft en indre rysten, og hånd og krop ryster også efter indtagelse af vinen. Det varer ca. 4-5 dage, så er det, ligesom det kommer ud af kroppen igen. Er det muligt, at der i vinen er et eller andet stof, jeg ikke kan tåle, og hvordan finder jeg ud af det?

Selvfølgelig kan jeg bare lade være med at drikke vin, jeg er ikke afhængig, men jeg er meget interesseret i at vide, hvad der er årsagen til det, eller om det bare er mig, der er hysterisk.

Jeg bliver ikke dårlig, når jeg drikker en halv øl eller et glas snaps.

Bente Klarlund Pedersen:

Det er ikke helt let at forklare, hvorfor du ryster både indvendig og udvendig i 4-5 dage efter indtagelse af rødvin. Der kan ikke være tale om symptomer på alkohol, dels fordi alkohol nedbrydes i løbet af nogle timer, dels fordi du ikke oplever det samme, når du drikker øl eller snaps.

Jeg har omtalt dine symptomer for min kollega, læge Erik Skovenborg, der i mange år har haft en videnskabelig interesse for alkohol. Han mener heller ikke, at dine symptomer er udløst af alkohol og fortæller, at mennesker med familiær rysten tværtimod oplever, at alkohol dæmper deres symptomer.

LÆS OGSÅ

Endvidere fortæller han, at selv den lette rysten på hænderne, som de fleste af os har, bliver mindre efter en enkelt genstand, hvilket er årsagen til, at alkohol står på dopinglisten ved sportsgrene, der kræver en rolig hånd, som f.eks. skydning og bueskydning.

Man kunne forestille sig, at vinens indhold af polyfenoler (farve- og garvestoffer), hvor man p.t. kender til mere end 800 forskellige stoffer, kunne være årsag til fænomenet. Denne mulighed kan ikke udelukkes på grund af polyfenolernes overvældende kompleksitet, hvor der mangler forskning omkring stoffernes levetid i kroppen. Du kan eventuelt undersøge, om du får samme symptomer, hvis du drikker biodynamisk vin.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden