Sojabønner
Foto: Thomas Borberg

Sojabønner

Klarlunds brevkasse

Klarlunds brevkasse: Raske kvinder kan roligt spise sojabønner

Kun hvis man har brystkræft, bør man bekymre sig om planteøstrogener, som naturligt forekommer i blandt andet soja.

Klarlunds brevkasse

Sine:

Jeg har et spørgsmål om sojabønner: Min frokost består hver dag af en hjemmelavet salat spædet op med en håndfuld kogte, pillede sojabønner fra frost. For nylig påpegede en ny kollega, at sojabønner indeholder østrogenlignende stoffer, som er mistænkt for at kunne være kræftfremkaldende, og at indtaget bør begrænses.

En søgning på nettet gjorde mig blot forvirret, da informationer herom synes at variere fra kilde til kilde. Jeg har spist sojabønner hver dag i snart 2 år, men hvad er din holdning til dagligt indtag af sojabønner – er der noget om snakken?

Jeg er i midten af 30’erne, har ingen børn, spiser generelt sundt, løber flere gange om ugen og træner i det lokale fitnesscenter.

LÆS ARTIKEL


Bente Klarlund Pedersen:

Østrogen er det kvindelige kønshormon, som dannes naturligt i kvindens krop indtil overgangsalderen. Derefter falder østrogenniveauet til lave værdier. Planteøstrogener er stoffer, der har østrogenlignende effekt. I sojabønner og sojaprodukter findes planteøstrogenet genistein, der har stor lighed med østrogen.

Hver dag får vi nogle milligram planteøstrogen gennem maden. Der er ikke noget, som tyder på, at det er skadeligt, heller ikke hvis man drikker sojamælk eller spiser sojabønner dagligt.

Der er faktisk forsøg i laboratoriet, der tyder på, at de planteøstrogener, vi får gennem vores mad, ligefrem kan være med til at beskytte mod kræft.

Nogle tilfælde af brystkræft stimuleres imidlertid af østrogen, og man behandler derfor med stoffet Tamoxifen, der hæmmer østrogenerne.

Kræftens Bekæmpelse fraråder, ud fra et forsigtighedsprincip, store doser planteøstrogen i form af sojakosttilskud til personer, der har brystkræft, og hvor behandlingen netop er at hæmme østrogen.

Hos kvinder uden brystkræft er der ikke belæg for at fraråde et dagligt indtag af sojabønner. Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden