Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

GLUKOSAMIN. Der er ingen dokumentation for, at glukosamin er effektivt i behandlingen af smerter i forbindelse med diskusprolaps.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

GLUKOSAMIN. Der er ingen dokumentation for, at glukosamin er effektivt i behandlingen af smerter i forbindelse med diskusprolaps.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: »Hjælper glukosamin mod diskusprolaps?«

En læser har haft fire diskusprolapser og spørger Klarlund til råds om smertelindring.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allan Jensen:

Jeg har haft ikke færre end fire diskusprolapser på 3 år og er meget i tvivl om, hvorvidt glukosamin vil kunne have en positiv effekt i forhold til at reducere smerterne og ikke mindst reducere risikoen for yderligere prolapser.

Som mange andre har jeg søgt indsigt via nettet, men står ofte tilbage med flere spørgsmål end svar. Jeg håber derfor, at du måske kunne give mig et godt råd desangående, da min egen læge er lidt afvisende over for alternative behandlingsformer og naturmedicin.

Bente Klarlund Pedersen:

For at starte med slutningen er der ingen dokumentation for, at glukosamin er effektivt i behandlingen af smerter i forbindelse med diskusprolaps.

Rygsøjlens hvirvler er placeret oven på hinanden med såkaldte disci imellem og er forbundet med elastiske ledbånd. En diskus består af en bindevævsring og en centralt placeret geléagtig kerne. Den bagerste del af ryghvirvlerne danner rygmarvskanalen. Den indeholder rygmarven, rygmarvsvæsken samt rygmarvens omkringliggende hinder og blodkar.

Der ingen dokumentation for, at glukosamin er effektivt i behandlingen af smerter i forbindelse med diskusprolaps

En diskusprolaps er en udposning af den geléagtige diskus-kerne, som bryder igennem diskus-skivens bindevævsring og ledbånd bagud mod rygmarvskanalen. Prolapsen trykker på rygmarven og/eller på de nerverødder, der afgår fra rygmarven mellem hver hvirvel med smerter og eventuelt andre neurologiske symptomer til følge.

En diskusprolaps skyldes ofte en aldersbetinget nedbrydning af bindevævsringen i diskus, der medfører en svaghed, så den bløde del kan pose ud mod rygmarvskanalen. Man kan samtidig have artrose (slidgigt) i ryggen, men diskusprolaps er ikke en direkte følge af artrose.

Glukosamin er et stof, der markedsføres til patienter med artrose. Der findes undersøgelser med positive resultater, primært hvad angår smerter, men de fleste studier viser ingen effekt.

Metaanalyser, der samlet ser på alle studier og omfatter flere tusinde patienter, konkluderer, at der er en stor placeboeffekt. Det skal forstås således, at patienterne rapporterer om en bedring i smerter på omkring 20 procent, men der er ingen forskel på, om de får glukosamin eller placebo. Der er heller ikke forskel på de objektive mål for artrose.

På trods af disse studier er der nogle patienter, der er overbevist om, at de har effekt af glukosamin. Man kan principielt ikke udelukke, at diagnosen artrose dækker over flere forskellige sygdomme, og at der er en lille gruppe, som reelt har glæde af præparatet. Det vil man ikke fange, når man laver metaanalyser, hvor man undersøger alle under en hat.

Hvis man ser på den videnskabelige litteratur, er der ikke megen støtte at hente for at anbefale glukosamin til behandling af smerter i forbindelse med slidgigt. Og der er ingen dokumentation for en effekt ved diskusprolaps.

Kilder:

BMJ. 2010 Sep 16;341:c4675. doi: 10.1136/bmj.c4675.

Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis.

Wandel S1, Jüni P, Tendal B, Nüesch E, Villiger PM, Welton NJ, Reichenbach S, Trelle S.

Arthritis Care Res (Hoboken). 2014 Dec;66(12):1844-55. doi: 10.1002/acr.22376.

Risk of bias and brand explain the observed inconsistency in trials on glucosamine for symptomatic relief of osteoarthritis: a meta-analysis of placebo-controlled trials.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Osteoarthritis Cartilage. 2014 Mar;22(3):363-88. doi: 10.1016/j.joca.2014.01.003. Epub 2014 Jan 24.

Eriksen P1, Bartels EM, Altman RD, Bliddal H, Juhl C, Christensen R.

OARSI guidelines for the non-surgical management of knee osteoarthritis.

McAlindon TE1, Bannuru RR2, Sullivan MC2, Arden NK3, Berenbaum F4, Bierma-Zeinstra SM5, Hawker GA6, Henrotin Y7, Hunter DJ8, Kawaguchi H9, Kwoh K10, Lohmander S11, Rannou F12, Roos EM13, Underwood M14.

Arthritis Care Res (Hoboken). 2014 Dec;66(12):1844-55. doi: 10.1002/acr.22376.

http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/diskusprolaps.htm

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden