Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SCREENING. Bente Klarlund har taget stilling til, hvad hun synes om mammografiscreeningen.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

SCREENING. Bente Klarlund har taget stilling til, hvad hun synes om mammografiscreeningen.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bente Klarlund: I Danmark opdager vi brystkræft for sent

Blandt de kvinder, der deltager i brystkræftscreeningen, er faldet i dødeligheden 37 procent.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der sad jeg så søndag morgen sammen med andre kvinder på 50-69 år og ventede på at blive kaldt ind til mammografiscreening. Da jeg kort forinden var cyklet ad den lysegrønne allé på Bispebjerg Hospital, tænkte jeg, at jeg bor i et fantastisk land, der tager vare på befolkningen.

Ventetiden var kort, men lang nok til at sende en tanke til de kvinder i min omgangskreds, der har fået konstateret brystkræft inden for de sidste få år. Selv om jeg ikke selv havde mistanke om kræft, nåede jeg lige akkurat at blive bekymret, inden det blev min tur. 1 ud af 9 kvinder får brystkræft.

Årlig dør omkring 1.200 kvinder af sygdommen. I Danmark og England overlever færre kvinder brystkræft end kvinder i Australien, Canada, Norge og Sverige. Det viser publicerede data på næsten 258.000 kvinder med brystkræft. På det individuelle sygdomsstadie er den danske overlevelse på niveau med overlevelsen i de andre lande.

LÆS OGSÅ

Men ser man på sygdomsstadie på diagnosetidspunktet, havde kun 30 procent af de danske kvinder sygdommen i første stadie, da de blev diagnosticeret. I de andre lande var tallet 42-45 procent.

Når sygdommen opdages sent, påvirker det overlevelsen. Kun 20 procent af de danske kvinder i alderen 50-69 år fik i undersøgelsesperioden 2004-07 tilbud om mammografiscreening i modsætning til i de øvrige lande, hvor alle kvinderne i den aldersgruppe fik tilbud om screening. Det er nok forklaringen på de store forskelle i dødelighed.

Der er både fordele og ulemper ved screeningsprogrammer. Og når det gælder mammografien, er bølgerne gået højt. Jeg kender kloge fagpersoner både blandt tilhængere og modstandere af mammografiscreeningen. Men jeg har selv taget stilling.

Jeg har selv den klare holdning, at de reddede liv skal tælle stærkest

Modstanderne hæfter sig ved, at der sker en overbehandling. Nogle af de forstadier, som man finder og opererer bort, ville aldrig have udviklet sig til brystkræft, selv om man undlod operation. Men jeg har selv den klare holdning, at de reddede liv skal tælle stærkest. Blandt de kvinder, der deltager i brystkræftscreeningen, er faldet i dødeligheden 37 procent.

Eller sagt på en anden måde: Af 3 kvinder, der dør af brystkræft, vil 1 kunne reddes ved at deltage i mammografiscreening. Man opdager brystkræft meget tidligt, med det resultat at færre dør af sygdommen, og at behandlingen bliver mildere, jo tidligere kræften opdages. Det giver også mulighed for en brystbevarende operation og mindre risiko for, at man skal igennem en efterbehandling i form af stråler og kemoterapi.

Jeg cyklede glad fra mammografiscreeningen. Jeg ved, at der sker overbehandling. Men det er vigtigere for mig, at de regelmæssige screeninger både redder liv og betyder skånsommere behandlinger.

Jeg fik invitationen til mammografi per brev, og der var allerede bestilt tid. Det er god service, synes jeg. Og det er ualmindelig god service, at jeg kunne ringe og få en ny tid, som passede mig. Og så i weekenden. Nu venter jeg roligt på, at der inden for 1 måned vil dumpe et brev ind ad brevsprækken med resultatet af brystbilledet.

Kilder:

www.sygeforsikring.dk/Default.aspx?ID=1644

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden