Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

OMSORG. Klarlund ville ønske, der var et parti i Danmark, som havde mod og vilje til at støtte de børn, hvis forældre ikke har overskud til at sikre dem en sund levevej.
Foto: Finn Frandsen

OMSORG. Klarlund ville ønske, der var et parti i Danmark, som havde mod og vilje til at støtte de børn, hvis forældre ikke har overskud til at sikre dem en sund levevej.

Klarlunds brevkasse

Klarlunds klumme: Overvægtige børn har det rigtig svært

Samfundet bør hjælpe de børn, hvis forældre ikke har tid og overskud til at give dem en sund livsstil, mener Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse

’Vores Danmark – der er så meget, vi skal passe på’ er titlen på Dansk Folkepartis nye kampagne. Ifølge DF kører kampagnen på billboards, busholdepladser og togstationer overalt i landet foruden digitalt i en række busser.

På DF’s hjemmeside kan vi læse: »... kampagnen falder tidsmæssigt sammen med de grisefester, som I alle ved, DF har indbudt medlemmerne til i maj måned rundt om i landet, hvor der foruden gris vil være øl og jazz og massiv hygge«.

LÆS ARTIKEL

Annoncebilledet er et familiefoto med flere generationer og en vovse. Man forstår, at meningen med familiefotoet med de velvoksne danskere i alle aldre er at lede tankerne hen på en kultur præget af gris og øl.

Forrest i billedet sidder en dreng på gulvet. Han holder sin hånd fladt på hovedet af en hund. Denne hund har fået Facebook til at koge over. For det er ret klart, når man ved det, at et billede af en golden retriever er blevet fotoshoppet ind som medlem af den store DF-familie. Det slår mig, at hunden tilsyneladende er normalvægtig.

Antallet af overvægtige danske børn og unge er tredoblet de seneste 30 år

»Der er så meget, vi skal passe på«, siger reklamen. Og det er jeg helt enig i. For eksempel skal vi passe på den lille mini-DF’er forrest i billedet, altså drengen, der noget akavet klapper en imaginær hund på hovedet. For han vokser op i en kultur, hvor hygge rimer på tygge.

Antallet af overvægtige danske børn og unge er tredoblet de seneste 30 år. Der er en genetisk komponent i fedme, men miljø og kultur har også betydning. Børnefedme er således hyppigere hos børn af forældre, der ikke har en uddannelse. Grisefestkulturen, sodavand i kæmpeflasker og let adgang til fastfood giver grobund for fedme, også blandt børn.

I et videnskabeligt studie fandt man, at børn og unge med svær overvægt havde lige så dårlig livskvalitet som børn og unge med cancer.

Overvægtige børn er udsat for mobning. De er simpelthen mindre glade. Dertil kommer, at børn med svær overvægt har øget risiko for at blive overvægtige som voksne, og de har øget risiko for at få livsstilssygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og cancer.

Ifølge Danmarks Statistik findes der 37 forskellige former for familier i Danmark. Der er fællesbørn, særbørn og delebørn. Det ville have været spændende, hvis kampagnen ’Vores Danmark – der er så meget, vi skal passe på’ havde favnet hele familien Danmark.

Hvor ville jeg ønske, at der var et parti i Danmark, der havde mod og vilje til at lave en kampagne, der bakker op om de børn, hvis forældre ikke har overskud til at sikre dem en sund livsstil.

Skoleinitiativer med sunde madordninger og masser af fysisk aktivitet kan favne alle børn uden at stigmatisere og er bare nogle af de mange tiltag, der kan bidrage til at forebygge overvægt blandt børn.

Der er så meget, vi skal passe på – også vores børns sundhed.

Kilder:

- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12684360

- http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/vidensraad_for_forebyggelse_fysisk_aktivitet_laering_trivsel_sundhed_2016.pdf

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce