POLLEN. Forskning viser, at intense kys kan hjælpe mod allergi.
Foto: Eraldo Peres/AP

POLLEN. Forskning viser, at intense kys kan hjælpe mod allergi.

Klarlunds brevkasse

Bente Klarlund: Lange kys kan reducere allergisymptomer

Forskning tyder på, at sex kan have samme effekt, men forskerne ved ikke hvorfor.

Klarlunds brevkasse

Foråret er over os. Dagene bliver længere. Anemone, hulrodet lærkespore og ramsløg myldrer frem og dækker skovbunden. Det varer dog ikke ved. For i disse dage tager træerne tilløb til at springe ud, og snart vil trækronernes skygge visne skovbunden ned.

Men midt i den sorgløse forårskådhed lurer pollenfaren. Træerne udsender skyer af pollen, der fylder luften. Løbende næse, irriterede, røde kløende øjne og nyseture er konsekvensen for de mange danskere, der har høfeber. Den globale opvarmning med mildere vintre betyder, at pollensæsonen kommer tidligere og varer længere.

Måske er der håb forude, ikke mindst for dem, der i disse dage kaster sig ud i en forårsforelskelse. Det viser sig nemlig, at lange intense kys har positiv effekt på allergiske reaktioner.

LÆS ARTIKEL

Den japanske allergolog Kimata modtog den alternative Ig Nobelpris for forskning i de medicinske effekter af det at kysse. Ig Nobelprisen hædrer forskning, der kan give anledning til først et smil og senere eftertanke.

Kimata samlede tre grupper af mennesker. En gruppe havde høfeber, en anden havde allergisk eksem, og den sidste gruppe havde ingen allergier. Alle forsøgspersonerne blev hudtestet for deres reaktioner over for cedertræspollen, der er hyppigt forekommende i Japan, samt husstøvmider.

Efter at have kysset intenst i 30 minutter, mens de lyttede til Celine Dion, der sang kærlighedsballader, blev der atter foretaget en hudtest. Kimata fandt, at det at kysse reducerede det allergiske respons blandt personer med eksem og høfeber, mens der ikke skete noget hos kontrolpersonerne.

I et andet studie viste den japanske forsker, at sex havde den samme effekt som lange dybe kys

I et andet studie viste den japanske forsker, at sex havde den samme effekt som lange dybe kys.

De opsigtsvækkende resultater fra Japan vil næppe udløse en rigtig nobelpris. Det vil som minimum kræve en forklaring på, hvad der sker med immunsystemet, når man kysser og udveksler andre former for kropssaft.

Vi burde faktisk slet ikke reagere på pollen, men hos mennesker med høfeber fejlfortolker kroppen de små pollenkorn og fyrer en ladning specifikke IgE-antistoffer af sted for at bekæmpe den indtrængende pollen. Når cellerne opfanger et pollen, som der er dannet antistof imod, frigiver de histamin, der giver de symptomer, man forbinder med høfeber.

Den japanske forsker kunne vise, at kys hæmmer IgE-antistofferne, men kunne ikke forklare hvordan eller hvorfor.

Det er måske alligevel værd at gøre et forsøg med de lange kys. Man regner med, at omkring en million danskere har høfeber. Mange har voldsomme allergisymptomer, også selv om de tager øjendråber, antihistaminer eller binyrebarkhormon.

I nogle tilfælde kan man lade sig vaccinere. Det er bøvlet, for der skal mange stik til, men belønningen er, at man som oftest kan blive fuldstændig helbredt.

Hvis vaccination ikke er en mulighed, kan man også anvende et filter til at sætte på næsen. Men midt i en forårstid virker det nu mere tiltrækkende at prøve kysseterapi frem for næsefilter.


Kilder

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/overraskende-opdagelse-pollen-kan-danne-skyer

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938403002956

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14681990410001691361

http://illvid.dk/mennesket/sundhed/hvorfor-giver-pollen-allergi

http://videnskab.dk/kort-nyt/dansk-naesefilter-mere-end-halverer-symptomerne-pa-hofeber


Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Bente Klarlund eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce