Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
TORBEN GREVE
Foto: TORBEN GREVE
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Undgå sødestoffer i hverdagen

Hvordan bliver jeg sød uden sukker på en sund måde, vil en læser vide.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål:

Forleden erklærede min ven, at han aldrig drak lightsodavand eller lightsaft. Han var overbevist om, at man om nogle år ville finde ud af, at sødestoffer er kræft- eller allergifremkaldende. Hvad er din holdning til sødemiddel? Hvor meget må man indtage om dagen, f.eks. gennem sodavand eller sødetabletter i kaffen?

Svar
Fra tid til anden kommer det frem, at det nok er skadeligt med kunstige sødestoffer. Jeg kan naturligvis ikke afvise, at din ven har ret. Men aktuelt er der ikke dokumentation for, at sødemidler giver kræft eller allergi.

Hvis man har enormt meget lyst til en cola og skal tænke på vægten, er det nok bedre at drikke en cola light end en cola med sukker.En dansk undersøgelse studerede to grupper af overvægtige kvinder og mænd, som i 10 uger indtog en forsøgskost, der enten indeholdt sukker eller kunstige sødemidler. Efter 10 uger havde de 21 medlemmer af sukkergruppen i gennemsnit taget 1,6 kg på, mens de 20 overvægtige i sødestofgruppen gennemsnitlig havde tabt 1 kg.

Sukkerfri sodavand er umiddelbart at foretrække frem for sodavand med sukker, når det gælder bekæmpelse af overvægt. Men på lang sigt er det muligt, at sukkerfri sodavand vænner den enkelte til den søde smag, og at man derfor vil have sværere ved at sige nej til søde sager, hvis man er vant til at drikke lightprodukter.En undersøgelse af mus, der blev fodret med kunstigt sødemiddel, viste, at musene senere, når de kunne spise frit, tog mere på i vægt end de dyr, der ikke havde fået kunstigt sødemiddel. Disse forsøg kunne tyde på, at kunstigt sødemiddel stimulerede appetitten. Men når det gælder spørgsmålet om sødemidler og menneskers appetit, så blæser svaret i vinden.

Bente Klarlund Pedersen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden