Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Personligt. Den rigtige temperatur i soveværelset er den, man sover bedst ved.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Bliver man syg af at spare på varmen?

En læser vil vide, om hans kone har ret, når hun påstår, at træk og kulde kan fremkalde forkølelse.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Henrik: Min kone påstår, at træk/kulde kan fremkalde forkølelse. Jeg mener omvendt at have læst, at det ingen rolle spiller, og at f.eks. et meget koldt soveværelse giver en bedre søvn. Hvad mener du om det? Svar:

Jeg er ret solidarisk med din kone og har i hvert fald selv mere end en gang råbt:

»Jeg bliver altså syg, når du sparer så meget på varmen«. Men er det nu rigtigt, at man kan blive forkølet af at være kold? Man bliver i hvert fald ikke forkølet uden virus. Det er altså ikke kulden alene, der gør os forkølede. Sagen er nok den, at virus kan have lettere ved at trænge ind gennem næsen og inficere vores celler, når det er koldt.

LÆS ARTIKEL Et forsøg har vist, at flere mennesker udviklede forkølelse, 4-5 dage efter at de fik nedkølet fødderne i koldt vand, i forhold til en kontrolgruppe, som bare havde fødderne nede i en tom balje. Tallene viste, at 13 af 90 med rigtig kolde fødder blev forkølede, mens 5 af 90 blev forkølede i kontrolgruppen. Det er imidlertid værd at bemærke, at der ikke var stor forskel på grupperne. Og det var bestemt ikke alle, der blev syge, bare fordi de blev afkølede. Så kulden gør ingen forkølelse alene, men hjælper virus på vej til at gøre os syge, og derudover er der så også andre faktorer, der afgør, om vi bliver syge eller ej, f.eks. hvor belastet vores immunforsvar er.Den rigtige temperatur i soveværelset er den, man sover bedst ved. For mange mennesker svarer det til en rumtemperatur på 16-17 grader celsius, men der er individuelle forskelle. Det er nok en af grundene til, at det i rigtig mange parforhold er et stridsspørgsmål, der helt af sig selv kan få temperaturen til at stige.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden