Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Idealvægt. Jo ældre man er, des højere er det ideelle bmi.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Det ideelle BMI ligger mellem 20 og 27

Jo ældre man er, des højere er det ideelle bmi, skriver Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Sergio RodÀ: Jeg læste med stor interesse artiklen om mulig lavere dødelighed blandt folk, som er tæt på at være overvægtige. Tager man i den forskning højde for, at folk, der dør af kræft, tit er undervægtige, når de dør ? I Danmark dør cirka 30 procent af kræft, og det er en stor brøkdel, der så dør undervægtige. Svar:

Det er en vigtig og skarp observation. Hvis man i befolkningsstudierne inkluderer mange mennesker med vægttab som følge af alvorlig sygdom, f.eks. kræft, vil man alene af den grund nå frem til resultater, der viser, at det i relation til dødelighed er sundere at være let overvægtig end at have en lav vægt. LÆS ARTIKEL Selv om man kun studerer mennesker, der er raske, når undersøgelsen starter, kan man ikke helt udelukke, at der er mennesker, der er alvorligt syge uden at vide det. Og det vil påvirke resultaterne. Normalvægt defineres som bmi mellem 18,5 og 25, og overvægt som bmi fra 25 til 29,9.
Hvis man sammenligner normalvægt med overvægt, vil man komme til at overvurdere fordelen ved overvægt, fordi dødeligheden er forhøjet ved bmi-værdier mellem 18,5 og 20.

Men det er faktisk sådan, at i de studier, hvor man ser på et kontinuum af ret snævre bmi-intervaller, finder man også her, at idealvægten i relation til dødelighed er noget højere, end de fleste går rundt og tror.

Hvis man ser på resultaterne af seks store studier, ligger det optimale bmi mellem 20 og 27. Jo ældre man er, des højere er det ideelle bmi. Og det ideelle bmi er et par point højere for mænd end for kvinder.

Jeg vil gerne understrege, at det normale har vide grænser. Det betyder også, at et bmi på mellem 20 og 30 generelt ikke bør give anledning til bekymring, hvis man i øvrigt lever sundt med masser af motion.

Jeg håber, at denne debat kan give ro i sjælen hos de mange raske mennesker, der konstant føler, at de bør gå på slankekur.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden