Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Rune Pedersen (arkiv)
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Kirkekaffen koster nattesøvn

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Anne Marie: Jeg har et luksusproblem. Jeg er 65 år, og i de senere år har jeg mærket en stigende effekt af koffein.

Hvis jeg f.eks. drikker en eller to kopper ordinær kirkekaffe søndag ved frokosttid, har jeg svært ved at sove førend hen ad kl. 3 om natten . Med ’ordinær’ mener jeg kaffe af en styrke, der må være den almindeligt foretrukne. Hjemme laver jeg kaffen ganske tynd og oplever også ofte søvnbesvær, vel at mærke ved indtagelse inden kl. 18. Kaffen ’slår’ ligesom alkohol betydeligt hårdere, hvis den indtages på ret tom mave.

Er der andet at gøre end at undvære kaffen, der ellers er et hyggeligt smøremiddel i mange sammenhænge, og som jeg nyder, især med lidt sødt til?

Svar:

Luksusproblem eller ej – det ville også være et hårdt angreb på min livskvalitet, hvis jeg ikke kunne nedsvælge mine daglige 7-8 kopper kaffe! Men det er ikke ualmindeligt, at man med alderen får sværere ved at sove, når man drikker kaffe. Alderen påvirker evnen til at omsætte koffein. Samtidig er søvnbesvær tiltagende med alderen, og mange oplever derfor, at søvnproblemer som følge af koffein forværres med alderen.


LÆS ARTIKEL Tiden, det tager for kroppen af halvere mængden af koffein, er typisk mellem 3 og 7 timer, men det afhænger af genetiske forhold. Det er nemlig i høj grad medfødte faktorer, der forklarer, at nogle får søvnløse nætter af kaffen, mens andre ikke gør det. Koffein nedbrydes først og fremmest i leveren af enzymet cytochrom. Der findes to almindelige genetiske varianter af dette enzym, og ca. halvdelen af os har en hurtig variant og kan derfor hurtigere nedbryde koffein, mens den anden halvdel omsætter koffeinet langsomt.Hvis man ryger, aktiverer man det enzym, der omsætter koffein, mens graviditet, p-piller, leversygdomme og nogle lægemidler, f.eks. midler mod depression, forlænger koffeinets halveringstid. Koffeinets opkvikkende virkning skyldes, at det binder sig til adenosin-receptorerne i hjernen. Resultater af tvillingestudier tyder på, at ca. 40 procent af variationen i kaffeinduceret søvnløshed er genetisk betinget og kan tilskrives variationer i adenosin-receptor-genet.Arvelige forhold er altså af betydning, både når det gælder koffeinets halveringstid og dets opkvikkende effekt.

Alt i alt er det nok tilrådeligt, at du lader kirkekaffen stå og holder dig til dit eget tynde bryg eller skifter til en koffeinfri kaffe. Selv om kaffen kan give problemer med søvnen, har den herlige drik også mange positive sider. Kaffedrikning kan nemlig nedsætte risikoen for bl.a. type 2-diabetes og Alzheimers sygdom. Og denne positive effekt af kaffe opnår man også, hvis man drikker en koffeinfri variant.

Vidensråd for Forebyggelse har udgivet rapporten ’Kaffe, sundhed og sygdom’. På vidensraad.dk kan du læse mere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden