Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skaderne efter 35 års arbejde som bartender på et røgfyldt værtshus forsvinder aldrig helt, siger professor Bente Klarlund Pedersen.
Foto: Jacob Ehrbahn

Skaderne efter 35 års arbejde som bartender på et røgfyldt værtshus forsvinder aldrig helt, siger professor Bente Klarlund Pedersen.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Forsvinder gamle rygerskader med tiden?

Politikens sundheds- og motionsekspert, professor Bente Klarlund, svarer på læsernes spørgsmål.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Peter Bech.

Jeg er 65 år og forlod mit job som caféejer for fem år siden. Jeg arbejdede ca. 50 timer om ugen i tilrøgede lokaler gennem 35 år og har derfor været passiv ryger i stor stil. Renser mine lunger sig med tiden, eller vil de være fyldt med tjære for altid? Jeg har haft maksimum 10 sygedage i de 35 år.

Jeg har dyrket løbemotion siden 1972, da jeg holdt op med at ryge. Over de sidste 10 år er mine tider for 10 km forringet, så jeg fra at have løbet på 50 minutter nu er en time om det. Er det noget, man skal leve med, eller kan man lægge et andet træningsprogram?

Svar

Først et stort tillykke med, at du er sluppet for arbejdsrelateret passiv rygning.

Desværre er det sådan, at de rygeskader, du allerede har fået, ikke helt går væk med tiden. Røgen inducerer nogle skader, der er permanente. For ikke-rygere er risikoen for hjertesygdom ved passiv rygning forøget med 30 procent. Risiko for lungekræft ved passiv rygning for ikke-rygere er forøget med 25 procent i forhold til ikke udsatte.

Det gælder, at jo længere tid man er eksponeret, desto større er risikoen for rygerelateret sygdom. Den gode nyhed er, at fordi du ikke længere udsættes for passiv rygning, har du væsentlig mindre risiko for at få rygerelateret sygdom, end hvis du fortsat opholdt dig 50 timer ugentligt i røgfyldte lokaler.

Det har vist sig, at i de lande, hvor man har indført en rygelov, der effektivt begrænser den passive rygning, kan man allerede et til to år efter se en reduktion i risikoen for blodprop i hjertet med 10 til 40 procent.

Dit andet spørgsmål vedrører fysisk aktivitet. Du skriver, at du ikke løber så hurtigt i dag, hvor du er 65 år, som for ti år siden. Når du løber lidt langsommere i dag, tror jeg ikke, det hænger sammen med den passive rygning, du har været udsat for. Jeg synes i øvrigt, at du holder en pæn fart, og det lyder som om, du er ved særdeles godt helbred med det minimum af sygedage, du har haft. Det er meget imponerende.

Hvad sundheden angår, er det uanset hastigheden rigtigt godt, at du løber 10 km fra tid til anden. Men hvis du af den ene eller anden grund gerne vil udfordre dig selv til at løbe hurtigere, så er alderen ikke en begrænsning. Du kan gøre intervaltræning til en del af løbeturen, f.eks. to gange om ugen. Dermed vil du øge din kondition. Samtidigt vil du blive i stand til at løbe hurtigere.

Vælg en rute du kender. Tre til fire gange på ruten udser du dig en strækning på to til tre minutter, hvor du løber, alt hvad du kan. En anden form for intervaltræning kan du få ved at løbe i varieret og bakket terræn.

Bente Klarlund Pedersen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden