Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ud over den psykologiske påvirkning peges der på luftforureningen som er årsag til 4,8 procent af alle hjerteanfald.
Foto: JENS DRESLING

Ud over den psykologiske påvirkning peges der på luftforureningen som er årsag til 4,8 procent af alle hjerteanfald.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trafikken er årsag til flest hjerteanfald

Stress i trafikken er den største enkeltfaktor. Luftforurening er nummer to.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trafikken er den største årsag til hjerteanfald

Hvis du føler dig anspændt og stresset, når du kører eller cykler i myldretidens trafik, skal du måske passe lidt på hjertet.

Forskere ved Hasselt University i Belgien har undersøgt, hvilke faktorer der udløser flest hjerteanfald i den samlede befolkning, og resultaterne viser, at ophold i trafikken topper listen efterfulgt af blandt andet luftforurening, hård fysisk udfoldelse, alkohol og kaffe. Det skriver 24timer.

7,4 procent af alle hjerteanfald skyldes således trafikken, viser rapporten, der er offentliggjort i det britiske videnskabelige tidsskrift The Lancet.

LÆS ARTIKEL

Professor Steen Stender, der er hjertelæge og ledende overlæge på Gentofte Hospital, bekræfter, at kørsel og ophold i trafikken påvirker os helbredsmæssigt:

»Man kan være anspændt, når man kører i trafikken, fordi det gælder liv og lemmer, og man kan dø, hvis man ikke koncentrer sig. Det giver et øget stressniveau, og kamphormonerne aktiveres. Når man bliver ophidset, kan man få problemer med hjertet,« forklarer Steen Stender.

Ud over den psykologiske påvirkning peger han på luftforureningen som en vigtig årsag. Det er årsag til 4,8 procent af alle hjerteanfald:

LÆS ARTIKEL

»Luften er mere forurenet i trafikken i forhold til andre steder, og det kan virke ligesom passiv rygning. Når man indånder partikler fra biludstødninger, kan der ske en påvirkning af blodkarrene i hjertet,« forklarer Steen Stender.

Undersøgelsen viser, at narkotiske stoffer forhøjer risikoen mest for den enkelte person, men trafik og luftforurening er altså langt farligere for den samlede befolkning:

»Af de udløsende faktorer for hjerteangreb, som er blevet undersøgt, er kokain dét, som med størst sandsynlighed kan udløse et anfald. Men trafikken, som flere mennesker er udsat for, har den største virkning på befolkningen,« forklarer doktorTim S. Nawrot, en af forskerne bag undersøgelsen.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden