Der har de seneste 10-15 år været flere tegn på, at insektbårne sygdomme rykker fra Afrika og Asien og ind i Sydeuropa og videre nordpå.

Der har de seneste 10-15 år været flere tegn på, at insektbårne sygdomme rykker fra Afrika og Asien og ind i Sydeuropa og videre nordpå.

Sygdom

Tropesygdomme er på vej mod Danmark

Risikoen for tropesygdomme rykker nordpå i takt med den globale opvarmning.

Sygdom

Klimaændringer er med til at få tropesygdomme fra Asien og Afrika til at rykke ind i Sydeuropa og videre nordpå mod lande som Danmark.

Det skriver videnskab.dk.

Videnskabssitet oplyser, at der i de seneste år eksempelvis har været udbrud af denguefeber og også tropesygdommen chikungunya - en febersygdom med ledsmerter - i Sydeuropa.

I begge tilfælde er der tale om sygdomme, der rammer mennesker.

LÆS MERE Denguefeber ( eksternt link)

Også udbredelsen af husdyrsygdommen bluetongue har ændret sig markant inden for de seneste 10 år.

LÆS MEREBluetongue ( eksternt link)

Indtil august 2006 var sygdommen kun set i Sydeuropa og på Balkan. Men pludselig dukkede den op i Nordtyskland - og i 2007 også i Danmark.

Fænomenet med tropesygdomme, der nærmer sig de nordlige bredddegrader, bliver nu undersøgt nærmere af forskere fra DTU-Veterinærinstitut. Forskerne har udarbejdet en række modeller for smittespredningen.

Deres konklusion er foreløbig, at der er en klar risiko for endnu mere smittespredning de næste 50 år.

Ingen grund til panik
Til videnskab.dk siger epidemiolog René Bødker, DTU-Veterinærinstitut, at han dog ikke ser de insektbårne sygdomme som det store nordiske skrækscenarie.

»Der er ingen grund til at gå i panik. Men det er da klart, at det primært er landbruget, der vil komme til at betale den højeste pris«.

»Men forbereder vi os, bør landbruget uden problemer kunne håndtere det. Vi kan faktisk bruge modellerne til at beregne, hvor mange dyr vi skal vaccinere for at forebygge udbrud både i landbruget og hos vores kæledyr«, siger René Bødker.

Turister har smitten med

Tropesygdommene kommer nordpå ad flere forskellige kanaler.

Turister er en af smittevejene. Hvis man på en ferie har fået en tropesygdom, og bliver bidt af en myg efter hjemkomsten, vil virusset sprede sig som ringe i vandet.

En anden smittemåde er via lufttrafikken, hvor inficerede myg kan blive fløjet fra land til land.

Også dyr, der transporteres over landegrænserne - eksempelvis lever et sted og slagtes et andet - kan være med til at øge risikoen for udbrud, siger René Bødker til videnskab.dk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden