Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Stressworkshop fupper kursister med råd om mad

Dyre stresskurser har ingen dokumenteret effekt.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Spis dig ud af stress – det er videnskabeligt bevist«.

Sådan kan rådet lyde i det brogede marked af ernæringsterapeuter, coaches og psykoterapeuter, som tjener stort på stress-ramte. Mere end 400.000 danskere er gået ned med stress, og nogle falder for løftet om, at de med hjælp fra videnskabeligt funderede kostændringer kan spise sig ud af stressen.

Det skriver 24timer.

Uvidenskabeligt og problematisk Ifølge Per Brændgaard Mikkelsen, cand.scient. i human ernæring, er der ingen grund til at tro, at stressen letter, når bare man spiser godt med broccoli, mungbønner og blåbær. Og at sælge tanken om det modsatte er både uvidenskabelig og problematisk, siger han til 24timer.

»Der er overhovedet intet videnskabeligt belæg for at påstå, at en diæt bestående af bestemte fødevarer kan hjælpe folk ud af deres stress. Det er fup. Intet mindre. Og det er problematisk, fordi det risikerer at forværre situationen,« siger Per Brændgaard Mikkelsen.

Han påpeger, at kostomlægninger kræver et opgør med indgroede vaner og den naturlige trang til sukker og fede fødevarer, som stress-ramte typisk oplever. Og at det kræver et engagement og overskud, som netop stressede ikke har.

»I ernæringsundervisningen af stressramte på Hillerød Hospital var noget af det første, vi droppede, det her med, at de skulle spise bestemte fødevarer. Både fordi der ikke er belæg for det, og fordi man risikerer at stresse i forvejen syge mennesker endnu mere med regler for, hvad de må spise. Og når det ikke virker, giver det tilmed en oplevelse af fiasko, som er det sidste, en stressramt har brug for,« siger han til 24timer.

LÆS ARTIKEL

Naja Hulvej Rod, stressforsker og lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, mener at have et solidt kendskab til området for stress­forskning og et godt overblik over, hvad der er forsket i. Men også hun afviser at være stødt på forskning, der underbygger, at man skulle kunne spise sig ud af stress.

Samme billede tegner sig, når man henvender sig på en række af landets øvrige forskningsinstitutioner.

Ingen af de stress- eller fødevareforskere, som 24timer har været i kontakt med fra eksempelvis Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, DTU Fødevareinstituttet eller Aarhus Universitet, er bekendte med forskningsresultater, som kan retfærdiggøre, at stresskurser baseret på kost­råd hævdes at være videnskabeligt funderet.

Vrøvl

Det kommer dog ikke bag på Naja Hulvej Rod, at denne slags uunderbyggede tilbud til stressramte findes.

»For nogle år tilbage forsøgte vi at kortlægge, hvad der er lavet af tiltag mod stress, og ikke mindst, hvordan det virker. Nu kender jeg jo ikke lige de konkrete seminarer, men jeg må sige, at vores undersøgelse viste, at næsten ingen af de her tiltag er evalueret,« siger hun til 24timer.

Ifølge professor Tracy Bale, som er blandt de førende forskere i stress og kost på University of Penn­sylvania, er der en mængde forskning, som viser eksempelvis stressens påvirkning af kroppen, særlige fødevares gode egenskaber, eller at niveauet af stresshormonet kortisol falder ved visse stimuli. Men fra den eksisterende forskning til at kunne sige, at ‘spis dig ud af stress’-tanken er videnskabeligt funderet, mener hun stadig, der er et stykke vej.

»Vi kan ganske enkelt ikke på baggrund af forskningen, hvor den er i dag, konstatere, at man ved at spise på en bestemt måde kan slippe lettere ud af sin stress. Det er noget vrøvl«, konstaterer hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden