Hjertestop. De fleste ville ringe 112, men det er ikke altid nok, når det er få minutter, der afgør liv og død. (arkiv)
Foto: MARTIN LEHMANN

Hjertestop. De fleste ville ringe 112, men det er ikke altid nok, når det er få minutter, der afgør liv og død. (arkiv)

Sygdom

Hver 10. dansker har set et hjertestop

For mange ved ikke, hvad de skal gøre, når andre får hjertestop. Det koster liv.

Sygdom

500 menneskeliv kunne reddes om rådet, hvis flere danskere kunne give livgivende førstehjælp, vurderer Hjerteforeningen.

11 procent af danskerne har nemlig været vidne til et hjertestop.

I to ud af tre tilfælde var det en fremmed, der faldt om med hjertestop og kun en ud af tre nævner, at det var en person de kendte, et familiemedlem, en ægtefælle eller en kollega, viser en ny befolkningsundersøgelse fra Hjerteforeningen.

LÆS ARTIKEL

Men 40 procent af danskerne har ikke taget et kursus i livreddende førstehjælp, og mange i undersøgelsen svarer, at de ikke ved, hvad de skal gøre, hvis de bliver vidne til, at en person rammes af et hjertestop.

De fleste ville ringe 112, men det er ikke altid nok, når det er få minutter, der afgør liv og død.

»Ofte er det medborgerindsatsen, og om der ydes livreddende førstehjælp, der afgør forskellen mellem liv og død, når et menneske rammes af hjertestop uden for hospitalet^, siger Inge Vestbo administrerende direktør og cand.med. i Hjerteforeningen.

»Chancerne for at overleve et hjertestop uden for hospital er desværre meget ringe i dag. Tre gange så mange mennesker kunne redde livet, hvis flere turde tage et ansvar og give livreddende førstehjælp«, siger hun.

Ifølge Inge Vestbo overlever kun en ud af 10 i dag et hjertestop uden for hospitalerne. Antallet af overlevende kunne tredobles ved en styrket medborgerindsats.

I Sverige er der 55 procent, der får livreddende førstehjælp, hvis de falder om med et hjertestop.

Hjerteforeningen opfordrer til, at alle danskere lærer livreddende førstehjælp.

Derfor iværksætter foreningen en ny kampagne, der i løbet af fem år skal uddanne danskerne i livreddende førstehjælp og samle penge ind til forskning i hjertestop.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce