Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)
Sygdom

Søvnhormon bekæmper betændelse

Betændelse i kroppen kan slås ned med søvnhormonet melatonin.

Sygdom

Melatonin er kendt som kroppens naturlige sovemedicin, der får os til at blive døsige og falde i søvn om aftenen.

Nu har forskere fra Herlev Hospital som de første i verden påvist, at hormonet også er i stand til at bekæmpe betændelsestilstande i kroppen og forebygge skader på hjertet efter en blodprop, skriver videnskab.dk.

LÆS ARTIKEL

Betændelse er uproblematisk, så længe den afgrænser sig til et lille område. Men det sker ofte blandt ældre og syge, at betændelsen spreder sig via blodbanerne, og den tilstand er yderst farlig med en dødelighed på 50 procent.

»Vores studie tyder på, at melatonin kan være med til at forhindre betændelsen i at udvikle sig, så man undgår de tragiske dødsfald«, siger læge og ph.d.-studerende Mahdi Alamili.

Hos hjertepatienter, som er opereret i hovedpulsåren, har melatonin vist at kunne forhindre skader på hjertet. Desuden er der håb om, at hormonet også kan forhindre vævsskader, efter at en blodprop er fjernet i hjertet.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce