Pollen. Sæsonen for pollen er ikke langt væk, men mængden af pollen i luften afhænger meget af vejret på dagen. (Arkivfoto)
Foto: Jan Grarup/POLNATURE

Pollen. Sæsonen for pollen er ikke langt væk, men mængden af pollen i luften afhænger meget af vejret på dagen. (Arkivfoto)

Sygdom

Den første forårsdag kommer med pollentrusler

Pollensæsonen starter med varme og sol. Og i morgen starter foråret officielt.

Sygdom

Tre faktorer, som er afgørende for, om allergikere går en hård tid i møde, er varme, sol og fugt.

Efter en udsædvanlig varm og solrig vinter er der bekymring blandt allergikere, som lider under de små partiklers hærgen. Men det er endnu for tidligt at sige, hvordan pollensæsonen bliver.

»Det er lige så nemt at forudsige pollensæsonen, som det er at forudsige vejret. Men hvis varmen fortsætter sammen med solen, så kommer der mange pollen. Men tåge, dis og regn forhindrer pollen i at komme i luften. Det er derfor, der ikke er så meget pollen lige nu«, siger biolog Janne Sommer fra Astma-Allergi Danmark.

Solrig og varm vinter Vinteren 2011-2012 har, på trods af en periode med ekstremt lave temperaturer på grund af den sibiriske kulde, været en af de varmste, og solen har skinnet langt flere timer end normalt.

Tal fra DMI viser, at der i februar har været 225 solskinstimer, hvor en februar normalt ligger på 155 timer.

Derudover var januar den sjettevarmeste januar af dem, hvor man har registreret temperaturerne.

LÆS ARTIKEL

Det har betydet tidlige blomstringer, og Astma-Allergi Danmark og DMI registrerede allerede i den anden uge af januar pollen fra hassel og el.

»Vi kan allerede nu se, at el og hassel blomstrer, men pollenene kommer ikke rigtigt i luften. De er vindbestøvede, så der skal være noget vind og sol. Fugt og regn holder i øjeblikket pollen i raklerne«, fortæller Janne sommer.

El og hassel blomstrer på grund af de stigende temperaturer, som er kommet igennem de seneste år, generelt fem til seks uger tidligere end før.

Pollen afhængig af vejret på dagen
Inden for de næste fjorten dage kommer højsæsonen for pollen fra el og hassel.

»Der er et potentiale for masser af pollen, men det er et spørgsmål om, hvorvidt vi får solskin og varme nok til, at de kommer i luften, nu hvor de blomstrer. Lige nu er det lidt stille med el og hasselpollen. Pollen sidder og venter derude. Og hvis vi får en til to dage med tørt vejr, sol og varme, så kommer der meget pollen«, siger Janne Sommer.

Herefter følger pollen fra elm, og den absolutte største gene for allergikere, nemlig birk. Senere på sommeren bliver det så tid for pollen fra særligt græs og bynke.

Følg udviklingen

Astma-Allergi Danmark anbefaler allergikere, at de følger med på hjemmesider, der viser udviklingen i pollen.

Pollenkalendre kan give et fingerpeg om, hvornår pollen fra forskellige planter er værst, men der kan være store afvigelser fra år til år. Derfor er det vigtigt at følge varslinger fra DMI og Astma-Allergi Danmark, hvis man er meget generet af pollenallergi.

»Vi laver pollenvarslinger, som kan bruges til at planlægge dagen efter. Derudover bør man sørge for at have den medicin, man har brug for. For det går virkeligt meget udover folks livskvalitet, hvis man har kraftig allergi«, siger Janne Sommer.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce