Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pollen. Sæsonen for pollen er ikke langt væk, men mængden af pollen i luften afhænger meget af vejret på dagen. (Arkivfoto)
Foto: Jan Grarup/POLNATURE

Pollen. Sæsonen for pollen er ikke langt væk, men mængden af pollen i luften afhænger meget af vejret på dagen. (Arkivfoto)

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den første forårsdag kommer med pollentrusler

Pollensæsonen starter med varme og sol. Og i morgen starter foråret officielt.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre faktorer, som er afgørende for, om allergikere går en hård tid i møde, er varme, sol og fugt.

Efter en udsædvanlig varm og solrig vinter er der bekymring blandt allergikere, som lider under de små partiklers hærgen. Men det er endnu for tidligt at sige, hvordan pollensæsonen bliver.

»Det er lige så nemt at forudsige pollensæsonen, som det er at forudsige vejret. Men hvis varmen fortsætter sammen med solen, så kommer der mange pollen. Men tåge, dis og regn forhindrer pollen i at komme i luften. Det er derfor, der ikke er så meget pollen lige nu«, siger biolog Janne Sommer fra Astma-Allergi Danmark.

Solrig og varm vinter Vinteren 2011-2012 har, på trods af en periode med ekstremt lave temperaturer på grund af den sibiriske kulde, været en af de varmste, og solen har skinnet langt flere timer end normalt.

Tal fra DMI viser, at der i februar har været 225 solskinstimer, hvor en februar normalt ligger på 155 timer.

Derudover var januar den sjettevarmeste januar af dem, hvor man har registreret temperaturerne.

LÆS ARTIKEL

Det har betydet tidlige blomstringer, og Astma-Allergi Danmark og DMI registrerede allerede i den anden uge af januar pollen fra hassel og el.

»Vi kan allerede nu se, at el og hassel blomstrer, men pollenene kommer ikke rigtigt i luften. De er vindbestøvede, så der skal være noget vind og sol. Fugt og regn holder i øjeblikket pollen i raklerne«, fortæller Janne sommer.

El og hassel blomstrer på grund af de stigende temperaturer, som er kommet igennem de seneste år, generelt fem til seks uger tidligere end før.

Pollen afhængig af vejret på dagen
Inden for de næste fjorten dage kommer højsæsonen for pollen fra el og hassel.

»Der er et potentiale for masser af pollen, men det er et spørgsmål om, hvorvidt vi får solskin og varme nok til, at de kommer i luften, nu hvor de blomstrer. Lige nu er det lidt stille med el og hasselpollen. Pollen sidder og venter derude. Og hvis vi får en til to dage med tørt vejr, sol og varme, så kommer der meget pollen«, siger Janne Sommer.

Herefter følger pollen fra elm, og den absolutte største gene for allergikere, nemlig birk. Senere på sommeren bliver det så tid for pollen fra særligt græs og bynke.

Følg udviklingen

Astma-Allergi Danmark anbefaler allergikere, at de følger med på hjemmesider, der viser udviklingen i pollen.

Pollenkalendre kan give et fingerpeg om, hvornår pollen fra forskellige planter er værst, men der kan være store afvigelser fra år til år. Derfor er det vigtigt at følge varslinger fra DMI og Astma-Allergi Danmark, hvis man er meget generet af pollenallergi.

»Vi laver pollenvarslinger, som kan bruges til at planlægge dagen efter. Derudover bør man sørge for at have den medicin, man har brug for. For det går virkeligt meget udover folks livskvalitet, hvis man har kraftig allergi«, siger Janne Sommer.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden