ØV. Danske birkepollen-allergikere kan godt forberede sig på et par hårde uger.
Foto: SØREN SCHNOOR

ØV. Danske birkepollen-allergikere kan godt forberede sig på et par hårde uger.

Sygdom

Polleneksplosion: Mængden af birkepollen steget fra 1 til 70 på blot et døgn

Birkepollen-sæsonen blev i dag kickstartet en uge før normalt.

Sygdom

I går var der ingen birkepollen i luften over Danmark. I dag lyder dagens pollental fra Astma-Allergi Danmark lige pludselig på 70. Et tal, der nok skal få de mange tusinde danske birkepollenallergikere til at få røde øjne og løbende næser.

En stigning fra 1 til 70 er ifølge Janne Sommer, pollenbiolog hos Astma-Allergi Danmark, ret overraskende:

»Birkepollen har siddet på spring længe, men den seneste uges kolde kolde temperaturer har udskudt sæsonen til i dag«, udtaler Janne Sommer til Asta-Allergi Danmarks hjemmeside og tilføjer:

»De mange pollen er gået i fælden i går aftes og i nat, hvilket tyder på, at de er kommet med vinden fra for eksempel Polen og Tyskland, men de kan også være kommet fra Lolland og Falster«.

En uge før normalt

Fra og med i dag udsender Astma-Allergi Danmark Dagens Pollental og Pollenvarsling for birk, der er det forårspollen, der har flest allergikere på samvittigheden.

Det er omkring en uges tid før normalt og skyldes det meget milde vejr i marts. Pollensæsonen for birk er normalt kort og intens i 3-4 uger med flest birkepollen i luften i dagene omkring 1. maj. Men det er svært at forudsige den totale mængde af birkepollen for sæsonen også selvom, vi er gået fra 1 til 70 på et døgn, understreger Janne Sommer.

Mængden afhænger blandt andet af vejret sidste sommer men også af vejret under blomstringen de næste 4-5 uger. Generelt giver lunt og solrigt vejr under blomstringen mange pollen i luften. Til gengæld giver kulde og regn en stille sæson uden voldsomme mængder pollen.

SE VORES GUIDE

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce