Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gris. Det smager godt - men bacons lyksagligheder er tilsyneladende mange.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Gris. Det smager godt - men bacons lyksagligheder er tilsyneladende mange.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bacon-tampon helbreder livsfarligt næseblod

Bacon har en opsigtsvækkende evne til at standse blødninger, viser forskning.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En amerikansk pige har for nyligt reddet sit liv på grund af et stykke bacon.

Det lyder utroligt, men det underbygger et spøjst faktum, som forskere i længere tid har kendt til, nemlig at det fedtede svinekød kan stoppe livsfarlige blødninger, skriver videnskab.dk.

Den fire-årige pige var i al hast blevet bragt til Michigans børnehospital med kraftig næseblod. Pigen lider af den meget sjældne sygdom ’Glanzmann thrombasthenia’, som rammer et ud af en million mennesker. Og samtidig en sygdom som betyder, at pigens blod ikke kan klumpe sig sammen og danne sår, så næseblodet var livstruende for hende.

Blev allerede anvendt i 1800-tallet

Lægerne gav pigen nyt blod, mens de brugte gaze og vattamponer i en lind strøm i håb om at stoppe blødningen.

Intet hjalp. Det var først, da en læge fik ideen til at lave en tampon af bacon og stoppede den op i pigens næse, at blodet holdt inde. Efter 48 timer var blødningen på mirakuløs vis så godt som forsvundet.

»En af mine kolleger kunne fra sin tid i militæret huske, at de dér brugte svinekød til at standse næseblod. Så vi kontaktede en læge i blodsygdomme, der før havde anvendt den teknik«, fortæller Dr. Sonal Saraiya, Children's Hospital of Michigan til Videnskab.dk.



Idéen med at bruge svinekød er ikke ny. Så tidligt som 1800-tallet blev bacon anvendt til at stoppe blødninger, men teknikken førte ofte komplikationer med sig på grund af kødets bakterier.

Komplikationer, som lægerne i Michigan forhindrede med moderne antibiotika-medicin.

En artikel om bacon-miraklet er nu blevet publiceret i tidsskriftet ’Annals of Otology, Rhinology & Laryngology’.

Ingen ved, hvorfor bacon ser ud til at være et mirakelmiddel mod næseblod.

»Denne sag kan ikke alene afklare den mulige sammenhæng mellem standsning af næseblod og pakning af næsen med strimler af salt svinekød«, skriver forskerne i den videnskabelige artikel.

»Det er vigtigt, at klinikere, som behandler disse patienter, holder sig til moderne behandlingsparadigmer – både medicinsk og kirurgisk – indtil en behørigt kontrolleret og veldesignet undersøgelse foreligger«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden