Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN

paradoksalt. »Jeg har mødt mange, der vælger at raskmelde sig, selvom de stadig er syge, for at komme ud af systemet. Det er paradoksalt«, siger en socialrådgiver.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Syge lyver sig raske for at undgå systemet

Mange syge går gerne glip af sygedagpenge for at slippe for kommunal aktivering.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sygemeldte danskere lyver sig raske for at slippe for kommunens krav om bl.a. samtaler og arbejdsprøvning, skriver Avisen.dk.

Dermed går de glip af deres sygedagpenge på 16.000 om måneden. Men mange er parate til at betale den pris for at undgå presset fra kommunale sagsbehandlere.

Stort antal sygesager

Det fortæller flere eksperter med kendskab til et stort antal sygesager.

»Jeg har oplevet flere, der har valgt at melde sig ud af systemet, selv om de stadig var syge. De gør det for at slippe for at skulle leve op til alle kravene og mulig dårlig behandling fra kommunen«, siger journalist og forfatter Ulla Nygaard til Avisen.dk.

LÆS ARTIKEL

Hun har i forbindelse med sin nye bog 'På sygedagpenge' interviewet over 20 modtagere af sygedagpenge.

Elisa Schrøder-Jakobsen, der som privat socialrådgiver har rådgivet et stort antal personer på sygedagpenge, bekræfter tendensen.

»Jeg har mødt mange, der vælger at raskmelde sig, selvom de stadig er syge, for at komme ud af systemet. Det er paradoksalt«, siger hun til Avisen.dk.

Det er hendes erfaring, at sygemeldte især kan opleve det som stressende at være i arbejdsprøvning og til vurdering hos kommunen.

»De vil gerne ud af en situation, hvor andre sætter dagsordenen og træffer vigtige beslutninger, og ind i en situation hvor de selv styrer det«, siger Elisa Schrøder-Jakobsen.

En af de personer er 53-årige Lykke Zina Olsen fra Roskilde. Hun meldte sig rask, selvom hun var alvorligt syg, fordi hun havde brug for fred fra kommunen.

»Hverken fysisk eller psykisk var jeg ovenpå, og jeg var ikke i stand til at passe mit arbejde ordentligt. Men jeg havde brug for, at de skulle lade mig være i fred«, siger hun.

I Kommunernes Landsforening kan man ikke genkende fænomenet.

»Det har vi ikke hørt om før. Vi ser det ikke som en generel tendens«, siger specialkonsulent Mette Schwebs til Avisen.dk.

»Kommunerne lever op til den lovgivning om en aktiv indsats, som politikerne har vedtaget. Vi hører, at folk er glade for den aktive indsats«.

Det er 'lettest' for selvstændige og ledige at melde sig rask, selv om man er syg. For personer, der er i arbejde, er en mulighed at bruge sin opsparede ferie på at blive rask.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden